12. maaliskuuta 2013

Aarrekarttailua II


Vuorossa on Runotalon Aarrekarttakurssin toinen tehtävä - Oman Tunnelmakartan analysointi.
Sain sunnuntaina sähköpostilla Sarilta ohjeet tähän toiseen tehtävään.

Tämän toisen tehtävän osalta tarkoituksena on rauhassa tutustua omaan tunnelmakarttaan ja kirjata mieleen nousevia ajatuksia ylös - löytää itsetutkiskelevien kysymysten ja tunnelmakartan avulla vastauksia.
Tähän toiseen tehtävään on hyvä varata aikaa ja omaa rauhaa - lupa uppoutua omiin ajatuksiin ja tunnelmakartan lumoihin.

Sarilta saamani ohjeistus tähän tehtävään on todella hyvä ja monipuolinen. Ohjeistukseen on kirjattu ohjaavia kysymyksiä, joiden avulla tunnelmakartasta saa irti uusia ulottuvuuksia.

Analysointi


Tunnelmakartasta nousee esille kuvaryhmiä. Kivetty polku – ovi – DontGiveUp. Kaikki ne kuvat sisältävät jatkuvuutta – rytmin. Kivet – penkkikuvasa kädensijan ympyrät ja tekstin muodostavat kirjaimet. Nuo kuvat puhuvat minulle muutoksesta – liikkelle lähdon tarvetta – kulkemista kohti uutta.Kuvat puhuvat muutoksen mukanaan tuomasta peloista ja periksiantamattomuuden mukanaan tuomasta rohkeudesta. Noiden kolmen kuvan värimaailman on vahvuudeltaan yhtenevä.
Toinen ryhmä muodostuu ovesta ja oikean laidan kuvista - niiden herkistä heleistä väreistä. Oven takana avautuva maailma.

Ovi on tunnelmakartan keskeisin osa.

Suljettu ovi – suljetun oven takana avautuvan maailma. Rohkeus avata suljettu ovi – se on päätoive tulevalle aarrekartalle. Rohkeus ottaa riski elämässä – ja tästä rohkeudesta kumpuavaa uskallusta avata suljettuna oleva ovi.

Ensivilkaisulla kuvissa toistuu vaaleansininen, vihreän eri sävyt ja ruosteenruskean punertava väri. Hiukan kauemmin kuvia tarkastellessa itseasiassa huomaan vaaleanpunaisen värin olevan paljon esillä asemassa valitsemissani kuvissa. Kuvissa on esiintyy paljon rytmiä ja toistoa. Samaa asiaa toistetaan kuvassa rytmikkästi kerta toisensa perään. One step after the other step.

Ainoa kuva jota itse ihmettelen tässä tunnelmakartassa on vasemman laidan Sugar Skull. Pidän kalloista kovasti, mutta tässä tunnelmakartassa tuo kallo on ikäänkuin värimaailmaa täydentävä The OddOneOut -kuva. Sugar Skull toisaalta sopii tunnelmakartan rytmiteemaan, vaikka on kuitenkin jollakin tavalla yksinäinen ja harmonian rikkova elementti tunnelmakartassa.

Tunnelmakartassa eläimenä esiintyy minun maailmankuvalleni tyypilliseen tapaan lintu. Linnun kanssa samassa kuvassa esiintyy sydämiä – yksi linnun siipenä ja toinen linnun kaverina. Rakkautta täynnä tämä tunnelmakartta. Rakkaus vie elämässä eteenpäin.

Tunnelmakartassa näkyy rohkeaa luopumista – kuvat on ryhmittyneet selkeästi oven kahdelle puolen.

Tunnelmakartassa erityisen viehättävää on puistonpenkkien käsinojista muodostuva 'ympyräkuja' joka salaperäisesti vetää puoleesä. Ikään kuin kehoittaen rohkeasti sukeltamaan sisään ympyröihin. Klemmareiden – purkkapallojen -glitteripurun värimaailmat ovat mykistäviä – huomaan kaipaavani lisää värejä elämään. Värimaailman kuvaavat minulle myös yhteyttä tunteisiin – eri sävyisten värien lailla tahdon tulevaisuudessa ymmärtää omien tunteideni sävyt. Haluan nähdä omat tunteeni yhtä selkeinä ja eroteltavina kuin rivissä olevat klemmarit. Toisaalta sisälläni tunteet muodostavat purkkapallojen lailla sekalaisen kokoelman – aina ei voi olla varma että saa toivomansa värisen purkkapallon tai odotetun kaltaisen tunnereaktion.

Veden yli johdattavassa kiviaskelmapolussa on voimaa ja varmuutta. Tuota kuvaa katsellessa tulee tunne, että luottavaisin mielin voi kulkea askelmia pitkin veden yli kohti edessä aukeavaa metsää. Kivistä polkua voi rohkeasti seurata vaikka tuuhean metsän läpi ei näe minne polku lopulta johtaa.

Tunnelmakartta on pullollaan mahdollisuuksia, rohkaisua ja vilpitöntä elämäniloa.

On lupa luottaa – elämä kantaa.


Tunnelmakartta-analyysi on liitetty tänne blogiin juuri sellaisena, kun sen kirjoitin.
Kirjoitetusta teksistä puuttunee paljon olennaista - osa ajatuksista ja tuntemuksista on tarkoitettu vain yksin minulle. Niitä en mitenkään saa ulos ajatuksistani sellaiseen muotoon, että kukaan toinen niitä voisi ymmärtää.
Maailmassa on asioita jotka on tarkoitettu vain minulle - minussa on arvoituksia joiden on tarkoitus aueta vain itselle.

Jään innolla odottamaan seuraavaa tehtävään.

Ensimmäistä kertaa aarrekkarttailessani analysoin syvemmin valitsemiani kuvia,  niiden merkitystä ja sanomaa. Täytyy todeta, että kuville antautuminen oli todella inspiroivaa.
Upposin hetkeksi kovin syvälle omiin ajatuksiini ja  kuvien herättämiin tuntemuksiin.

Rakkaudella,
Sallamari

Ai niin, piipahtakaahan Aarrekarttamaailmasta kurkkamassa lisävinkkejä aarrekkarttailuun.

2 kommenttia:

  1. Wau! Miten upeaa analysointia. En likimainkaan ole saanut näin hienoa tehdyksi omista tunnelmakartoista. Olet tehnyt tehtävän todella huolella ja minusta tuntuu, että olet hyvä itsetutkiskelija. Lisäksi olet rohkea ja avoin. Ihailtavaa. Tehtävät jatkuvat ja johdattavat yhä edemmäksi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kannustuksesta ja hyvästä aarrekarttakurssista Sari <3

      Poista