21. lokakuuta 2014

Tukholman tuliaiset

 

Lupaavasta otsikosta huolimatta, tässä blogipostauksessa ei ole yhtään kuvaa Tukholmareissun ostossaaliista. Sorry - not sorry.  
Luvassa on DIY inspiraatiokertomus.
Aloitetaan juttu kuitenkin Tukholmasta.
I went to Stockholm and bought almost nothing.

Tukholmasta esinetuliaisina toin itselleni kaksi paria korvatulppia - Desing Torgetin valikoimista. Muotoiltuja, keveitä ja ihanasti ääntäeristäviä korvatulppia - huimaan viiden euron parihintaan. Tulipa kuitenkin hankittua jotakin hyödyllistä ja samalla tuettua ruotsalaista muotoilua.

 Niin ja ostettiin me kaksi postikorttia Moderna Museetista 
- yksi lähetettiin, toisen PikkuS halusi omiin kokoelmiinsa.
Tukholma oli kaikkinensa inspiroiva paikka -  vaikka materiaalisia hyödykkeitä tuli hankittua hyvin niukasti, löytyi reissusta sitäkin enemmän inspiraatiota.

PikkuS ihasteli pienessä Tukholmalaisessa putiikissa ihanan iloisenvärisiä polymeerimuovista valmistettuja tikkukaramellikoruja. Aikansa koruja pyöriteltyään ja niitä tarkasti tutkittuaan PikkuS tokaisi minulle,

 "Äiti, voitaisko me tehdä tälläisiä kotona. Mä keksin miten näitä vois tehdä. Että ostais tollasta niinku muotoiltavaa kovettuvaa muovijuttua eri värejä ja sitten oikeista tikkareista sais tikut, niin näitä vois tehdä itse,"

"Äiti, mä luulen että mä osaisin jos sä vähän auttaisit ensin malliksi."

Such a bright idea my darling!

Sen sijaa, että mankuisit vaan että osta mulle, osta mulle...äiti osta mulle mä tahdon tän ja mun on pakko saada tää!
- sinä isnpiroiduit,
enempää en ylpeä voisi olla sinusta kulta.
Sitten ei muuta kun tukemaan inspiraatiota lopputuotteeksi.

Piipahdin töiden päälle paikallisessa askartelukaupassa hakemassa pari pakettia Fimoa. Edellisestä Fimon muovailukerrasta onkin vierähtänyt aikaa...hmmm...sellaiset parikymmentä vuotta, joten hiukan tuossa ajan kuluessa on tuote ja käyttöohjeet kehittyneet. Harmikseni täysin valkoinen massa oli tällä erä loppu, joten valintani oli kaksi hempeän pastellisävyistä, pienen tytön värisilmää miellyttävää, massapakettia. Massa oli ainoa mitä ostin, kaiken muun tarvittavan uskoin löytyvän kotoa salaperäisen kierrästystavara/askartelutilpehööri -laatikon pohjilta.

And right I was.

Minä värkkäilin malliksi tuon muumiopehmonuken kaulassa roikkuvan korun - kaikista noista laatikossa näkyvistä koruista krediitit kuuluu PikkuÄssälle. Hiukan äidin apua tarvittiin rusettien kanssa, samoin tikkujen kiinnityksessä kuumaliimalla leijonaäidin elkein riensin hätiin -" ettet vaan polta näppejäsi tai tuhri sitä liimaa jokapuolelle..." You know the game.

PikkuÄssän innostuminen inspiroi minuakin.
Kaivoin kierrätystavara/askastelutilpehööri -laatikkoa hyvien löytöjen toivossa ja löysinkin laatikon kätköistä muutaman käyttämättömän korupohjan. Inspiraatiopuuskan tuostoksia nähtävissä lähipäivinä - I promise.

Ah, tähän lopuksi voisin lisätä tikkarikoruista innostuville pienen ohjeistuksen.

Näin siis syntyy Tikkarikorut.

Tarvikkeet: 
Fimomassaa - muutamia värejä
tikkarin tikkuja tai puisia tikkuja
metallisia korukoukkuja, joissa toisessa päässä "loop" ja toinen pää suora tikku
metallirenkaita
koruketjua
kuumaliimapyssy ja kuumaliimaa

Tekoohje:
Ota 1-4 könttiä Fimomassaa 
- enemmän värejä on pienempiä könttejä, vähemmän värejä isompia könttejä.
Muotoile matomaisia pötköjä könteistä.
Jos haluat raidallisia ja monivärisiä tikkareita, kääri pötköt toistensa ympäri.
- hienoimmat raitakuviot saat kun käytät neljää väriä, joista valkoinen keskellä ja leivot ensin hyvin lyhyitä matoja. Asettele lyhyet madot niin, että värikkäät madot asettuvat valkoisen ympärille ja leivo tämä lyhyden matojen yhdistelmä yhdeksi pitkäksi madoksi. Kieputtelemalla saat kivoja raitoja.
Edessäsi pitäisi olla yksi pitkä matomainen kappale Fimomassaa.
Lähde kerimään kappaletta toisesta päästä "etananmalliseksi" kiepiksi.
- rauhallisuus on valttia ja huomaa että kynsillä saa massaan ikäviä lommoja
Kun etanakieppi on tehty, sitä voi muotoilla kevyesti painellen "tikkarimuotoon"
Tökkään tikkarikorun alalaitaan reikä tikkaritikulla
 (paistetaan reijällisenä ilman tikkua)
Tikkarikorun tulevaa tikkua "vastaan", korun yläreunaan, tökätään korukoukku "loop"
Mätkäytä koru leivinpaperilla vuoratulle pellille ja paista koruja useampi samalla kertaa

Kun koru on paistettu ja jäähtynyt, liimaa "karkkiosaan" tikku ja rusetti kuumaliimalla.
(hifistelijät lakkaavat korun ennen rusetin laittoa
minun mallissa niin ei ole tehty)
 
Lisää ketju ja valmista on!

Easy as eating cottoncandy.

Mietin koruja värkkäillessäni kaupassa näkemieni korujen hintapolitiikkaa - lähinnä näkökulmasta, mitä tekijälle jää käteen tehdystä työstä. Valmiit korut kaupassa maksoivat hiukan toistasataa kruunua, suomalaisittain käännettynä vajaat parikymmentä euroa.

Meidän korupajaprojektiin vierähti kivasti yksi maanantai-ilta -  täysin valmiiksi tuotoksiksi saatiin kolme korua, loput jäivät viimeistelyä vaille. Toki hieman eri tahdilla koruja valmistaa koruammattilainen kuin DIY inspiroitunut seitsemänvuotias. Mutta kuitenkin, eipä tuosta vajaasta parista kymmenestä eurosta per koru, tekijälle suurehkoa omaisuutta kerry kaikkien kulujen ja proviisioiden jälkeen - varsinkaan jos itse vastaa tuotannon kaikista vaiheista.

Kakkospohdintana koruja värkätessäni mietin, olisiko sittenkin pitänyt tukea korutaiteilijan yritteijäisyyttä ainakin yhden valmiin tikkarikorun verran?

Monitahoisia pohdintoja.

Anyway,
Be inspired!

Inspiroivaa tiistaita!

Rakkaudella,
Sallamari

8 kommenttia:

 1. Hienoja koruja PikkuS sai tehtyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, kiitos. Kiva että pidät. Mä tuossa eilen koruja hipelöidessä totesin, että lapsen spontaanilla asenteella koruista tulee paljon sievempiä kuin aikuisen kovalla yrityksellä :)

   Luonnollinen luovuus on näissä koruissa se juttu näköjään :)

   Poista
 2. Luulin, että nuo kuvat on sieltä kaupasta, todella hienoja osasi pikkutyttösi tehdä!

  Minun on monta kertaa pitänyt kysyä niistä "timanteista", joilla koristelet vaatteita. Ensinnäkin mistä niitä saa ja mitä maksaa ja toisekseen, pysyykö ne paikoillaan pesukoneessa? Jopa kuudessakympissä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lueskelinkin tuon edellisen postauksen tarkemmin... Mutta oletko tilannut ihan niitä halpiskiviä vai swarowskin? Minulla on joka tapauksessa jonkinasteinen swarowski-addiktio, joten ne vetää puoleensa, mutta näyttääkö ne halvat lähes yhtä hyviltä?

   Poista
  2. Ihan meidän kotifactoryn tuotteita nuo korut ovat :) Kaupassa oli paljon värikkäämpiä yksilöitä - me aloitettiin vähän vaatimattomammalla värivalikoimalla.

   Nää nykyiden Hot-Fix timantit eivät liene ihan aitoja swarovskeja, mutta näin ensi tuntumalta niissä on valontaite ihan kohdillaan. Mä olen tilannut joskus liimattavia swarovskeja ebaystä - mutta niiden laadussa oli toivomisen varaa. Tuntuu olevan I-hope-Im-Lucky -kauppaa tuo millaista kiveä saa. Mä meinaan kyllä tilata samalata toimittajalta lisää kiviä.

   Pesusta en tiedä, tai siis siitä että pysyvätkö kivet pesussa. Mä luulen, että mä pesin Ässän farkut joihin ne kivet laitoin, mutta en oo kyllä niitä muistanut ajatuksella katsella pesun jälkeen. Vilkaisen kun muistan. Mun omat vaatteet on sellaiset, että eivät kestä pesukonetta muutenkaan - joten siksi en oo miettinyt koskaan tuota pesukonepuolta noiden kivien kanssa.

   Poista
  3. Kiitti vastauksesta. :) Tilasin nyt vähän niitä kiviä (ei swarowskeja) ja sellaisen kiinnityshärvelin, niin testaan, kestääkö pesun. :)

   Poista
  4. Jes!
   Kerro mullekin kun olet vaatteet pessyt, että pysyvätkö kivet.
   Oon kovin utelias tietämään tuosta pysyvyydestä.

   Poista
  5. Joo, tulen sitten kertomaan. :) Tosin aika epäkäytännöllisiähän nuo olisi, jos niitä voisi käyttää sitten periaatteessa vain kerran.

   Poista