4. lokakuuta 2014

Vieläkö osataan kirjoittaaYlellä on meneinnään ihana someprojekti, jossa kartoitetaan käsialanäytteiden avulla sitä, miten hyvin kaunokirjoitus taipuu tämänpäivän ihmisiltä. Suurin osa kirjoittamisesta tapahtuu nykysin koneellisesti, joten on ennustattavissa, että käsinkirjoitetuksen laatu heikkenee vuosi vuodelta harjoituksen puutteen vuoksi.

Haaste toimii siten, että napataan kuva paperista, johon on kaunokirjoituksella kirjoitettu lause
"Minä aloitin peruskoulun vuonns... (tähän se oma peruskoulun aloitusvuosi)"
 kuva jakoon somessa tägillä #ylekäsialanäyte 

Minä kirjoitin papresille ensin oman versioni lauseesta ja pyysin PikkuÄssää ja JunttiPeetä kirjoittamaan omat näytteensä tuohon minun käsialanäytteeni kaveriksi.

Paljon on tuo käsinkirjoitus muuttunut vuosikymmenten vieriessä.

Minä pähkäilin että mitenkäs ne ännät ja ämmät kaunokirjoituksessa menivätkään.
Niin, väärinhän ne lopuiltaan tuohon tekstiin kirjoitettuna menivät - ännien tilalla on ämmät - sillä peruskoulukaunolla kauniisti raaputettuna. Tekstiä katsellessaan huomaa kirjoittavansa aivan liian harvoin tällätavalla kauniisti"oikeaoppisella" kaunokirjoituksella. 

On tuosssa tekstissä toinenkin pikku virhe - tuo peruskoulun aloitusvuosi.
Kirjoitin ensin ulkomuistista vuosiluvun 1985 ja katsottuani hetken JunttiPeen koulunaloitusvuotta pähkäisin paniikissa, että jos sä olet aloittanut koulusi 70-luvulla, en mä mitenkään ole voinut aloittaa kouluani vasta 80-luvun puolivälissä. Oli pakko kumittaa ja vaihtaa vuodeksi 1984 - siinä hetkessä olin täydellisen varma siitä, että olen aloittanut peruskouluni  vuoden 85 sijaan  vuonna 84.

Jäin pohtimaan tuota koulunaloitusvuottani vielä lisää ja totesin, että kyllähän se oikea vuosiluku muuten on 1985. Jouduin syntymäaikoja laskemalla toteamaan, että minähän olen oikeasti JunttiPeetä kokonaisen kahdeksan vuotta nuorempi - aikaero vuosissa ei tunnu miltään tällätavalla jokapäiväisessä elämässä, mutta kun kirjoittaa paperille vuosilukuja menneisyydessä hätkähtää vähän. Silmän räpäyksen verran sitä vaan ihmettelee, että ai niin, alotitko sä tosiaan jo koulun ennenkuin mä olin syntynyt

Keskustelua synnyttävä kampanja kaikinpuolin.


Instagram kuvani päätyi ylen sivulle muiden kampanjakuvien joukoon


Onko joku teistä lukijoista ottanut myös osaa tähän ylen somekampanjaan?

Rakkaudella,
Sallamari

Ei kommentteja