12. joulukuuta 2014

Joulukuinen Praha

Työmatkan työosuus - hotellilta toimistolle keskustaan matkustettiin kätevästi raitiovaunulla

Piipahdettiin työtoverini Sannan kanssa mutaman päivän mittaisella työreissulla Prahassa. Reissu oli kaikin puolin - etenkin työpanoksen osalta - hyvin onnitunut. Kaikkien onneksi työpäivät eivät venyneet aivan niin pitkiksi kun etukäteen arveltiin, vaikkakin työsisällöltään päivät olivat kyllä intensiivisempiä ja täyteisempiä kuin osattiin ennakolta aavistllakaan.

Yöpaikkanamme toimi Plaza Alta Hotel - työnantajan valinta - joka sijaitsee muutman kilometrin päässä ydinkeskustasta. Seikkailija luonteina matkustettiin hotellin ja toimiston väliä kotoisasti ratikalla. Ratikkamatkustus oli vaivatonka, kun ratikat keskustaan kulkivat suoraan hotellin edestä ja lippuja sai ostettua hotellin aulasta.

Plaza Alta Hotel mainostaa itseään 4 tähden hotellina ja veloittaa yöstä perushuoneessa 150 Euroa - mielestäni hinta/laatusuhde ei ole kohdallaan, enkä varmasti itse maksaessani olisi kallistunut tähän hotelliin. But business deal is a business deal, eikä minulla ollut majoitusvalintaan tällä kertaa sananvaltaa. Hotelli on siisti ja toimiva, mutta vaatimaton. Vähän nuhruinen ja kaikin tavoin ajateltuna vähän sellainen "melkein" onnistunut kokemus. Sannan huoneessa vuoti vessa, minun huoneestani puolestaan pimeni lamppu. Kehumisen arvoista hotellissa on suihkuolosuhteet - kylpyämme ja kuumaa vettä paineella - alati palelevaa ihmistä lämmittää kummasti tieto siitä, että hotellihuoneessa odottaa mahdollisuus kuumaan hyvään kylpyyn päivän päätteeksi.

Työmatkan hyviosuus - ostoksia, turistinähtävyyksiä ja Prahan joulutori

Työpäivän päätteeksi suunnaattin katsastamaan Prahan keskustan tarjontaa - ihailtiin rakennuksia, tutustuttiin joulutorikojujen tarjontaa ja shoppailtiin kevyesti. Prahan keskustasta löytyy hyvä valikoima kauppoja - trendikkäitä muotiketjuliikkeistä yleisimmät (myös ne keikki suomesta puuttuvat suosikit ), ne luksus brändien myymälät,  Englantilaiset M&S ja Debenhams, Hollantilainen C&M sekä kemmppariliikeistä Sephora ja D&M - pakko mainita lisähuomautuksena kyllä, että ostospaikkana Prahan keskusta ja sieltä löytyvät ostoskeskukset eivät ole maailman edullisimpia. Hintataso ketjuvaateliikkeissä on samaa luokkaa suomen hintatason kanssa, kosmetiikka on vähän edullisempaa.

Aidosti edulliset ostokset me tehtiin hotellin vieressä sijaitsevassa marketissa - tuliaisherkkuja (kaikkea sellaisia karkkilaatuja joita suomessa ei ole saatavilla) ja paikallista likööriä joululahjaksi. Myös D&M yllätti minut positiivisesti, heidän valikoimissaan oli hyllytavarana myynnissä vahvuuksilla vaustettuja kuukausipiilolinssejä alle 4 euron kappalehintaan - pakkohan niitä oli hankkia muutma pari. Ihan vain kokeeksi.

Makutestissä paahdetut kastanjat - tastes like warm and sweet potatos

Joulumarkkinat Prahan keskustassa - uuden kaupungin puolella - oli elämys itsessään, vaikka eihän nuo markkinat kovinkaan paljon eronneet esimerkiksi Helsingin Tuomaanmarkkinoiden ajatuksesta. Pieniä kojuja, käsityöläisiä ja lämminhenkistä tunnelmaa. Erikoisuutena oli lähes joka viidennessä kojussa myynnissä ollut Hot Wine - glögin tyyppinen lämmitetty alkoholipitoinen talvijuoma. Myös paahdettuja kastanjoita oli myynnissä tosi monessa kojussa ja pakkohan niitä nyt oli maistaa. Kastanjat tarjoiltiin uunituoreina paperitötteröstä. Kastanjat olivat pehmeitä ja todella kuumia - syötäessä niiden kuori piti rikkoa ensin käsin ja napsia pehmeä sisus sitten kuoren sisältä. Kastanjat maistuvat minusta pehmeältä makealta perunalajikkeelta - vähän kuin hyvää pientä uuniperunaa olisi syönyt sorminensa. Ei kastanjoista tullut mitään suurta herkkua minulle, mutta ymmärrän nyt kyllä miksi jotkut pitävät paahdettua kastanjaa suurenmoisena herkkuna.

Ostossaldo jäi vaatimattomaksi - tarkasti valittuja  tarvehankintoja
Kookoksen tuosksuin body mist Bodyhopista (kotimaan hinnoissa), kovia inkiväärikarkkeja lähimarketista (parasta herkku, joita en ole nähnyt myytävänä missään aikoihin) sekä muutama pari piilolinssejä (noin 7 euroa pari)

Armoton totuus täkkäisestä työmatkaislusta on, että eihän sitä itse kaupunkiin juurikaan ehdi tutustumaan. Sen verran Praha lumosi, että  Places to visit -listalleni minä Prahan kirjoitin - uusi vierailu rehellisellä turistimeiningillä tervitaan.

Prahaan reissaaminen on helppoa ja vaivatonta - suora lento ja pari tuntia ilmassa. Prahassa pääsääntöisesti asiat toimivat mutkattomasti ja kaupunki on ainakin minun kokemuksen perusteella siisti ja rauhallinen. Erityisen hyvää tai ystävällistä palvelua ei kaupoissa juurikaan tahdo saada - myyjät enimäkseen pyrkivät seisoskelemaan odottelevan näköisinä. Huomasimme molemmat Sannan kanssa hämmentävä ja jokseenkin kiusallisen tuijotusilmiön useammassakin kaupassa - havahdut äkkisältään tunteeseen, että sinua todella tuijotetaan liikkeessä myyjien toimesta.

Well, we are totally not that unique creatures.

Pohdimme huonoa palvelua ääneen lounaalla ja ameriikkalassyntyinen (toki Prahassa vuosia jo asunut) työtoverimme valaisi meitä olemattoman palvelun (sekä ehkä myös hiukan tuon tuijotusilmiön)  taustoista - palkkaus ei yksinkertaisesti kannusta myyjiä palvelemaan, joten myyjät tekevät läsnäolonsa kaupaan astuvalle tietoiseksi tuiijottamalla sen sijaan että tulisivat tarjoamaan palvelua..

Pakko sanoa, että hieman hämmentävää kulttuuria joka tapauksessa.

Ravintoloissa puolestaan palvelu on ystävällistä (suuri plussa, että tarjoilijat puhuivat englantia). Me kyllä syötiin koko reissun ajan pääasiassa kahdessa ravintolassa - lounas työpäivänä yhdessä ja illansuussa päivällinen hotellin yhteydessä olevassa ravintolassa. Vakioaintolat on ehkä vähän vaikeasti kuvailtava syömishäiriövuosilsta jäljelle jäänyt tapa - joka yhä elää aika sitkeästi, varsinkin jos seura ei erityisesti ole ravintolaseikkailevaa - että on helpointa syödä paikassa jonka toteaa yksiselitteisesti jotenkin turvallisen oloiseksi ruoaltaan. Minä en siis itsenäni ole pahemmin ravinntolaseikkailija vaan voin syödä koko reissun yhdessä hyvässä ravintolassa.

Eikä tuo tapa minua häiritse - ehkä yksi elämäni pienimpiä syömishäiiövuosista muistuttavia jäänteitä jonka annan elämässäni olla tietoisesti yrittämättä erityisesti muuttaa sitä.

Oli reissu sen verran tiivis ja seurarikas tuo Prahan matka, että minulla on sellainen fiilis etten tahdo puhua tai sosialisoida oikeastaan  kenenkään kanssa. Tämä ilta kuulostaa oivalta illtalta pienelle leipomisprojektille - vahinkotuliainen hyötykäyttöön. Ostin epähuomiossa JunttiPeelle kermaliköörin sijaan pulollisen munalikööriä - hups. Sellaista huonosti juotavaa tököttiä tuo munalikööri kuulemma on, mutta JunttiPee ratkaisi onneksi munalikööripullon kohtalon bongaamalla KinuskiKissan reseptisivuilta munaliköörikakunn ohjeen. Luvassa tänään siis munipuolinen kakkutyöpaja - munaliköörikakkua ja piparkakkukuivakakkua.

Lupaas postittaa kuvakertomuksenn loihtimistani kakuista tännekin.

Mukavaa perjantaita!

Rakkaudella,
Sallamari

ps. Onko Praha kenellekään teistä lukijoista sellainen suosikkikaupunki?

5 kommenttia:

 1. Jep, lähtiessä oli ilo ylimmillään ja pulina sen mukaista, tullessa molemminpuolisesti enemmänkin väsynyttä murahtelua. Mutta hyvä reissu kaikinpuolin. Ai niin, se ainoa ostamani joululahja, se enkelijuttu, ei selvinnyt ehjänä Suomeen saakka. Onneksi se maksoi vain niitä höpöhöpöjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (ja oho, nyt tää kommentointi taas toimii! Syytetään käyttäjää.)

   Poista
  2. Olen mäkin tehnyt jotakin asetusmuutoksia, joten saattaapi se olla että mäkin olen onnistunut saaman sun kommentit jotenkin mystisesti ensin katoamaan ja sitten näkymään.

   Voi ei kun se enkelijuttu oli hieno :( harmi että sen kävi huonosti. Mä sain kaikki, jopa pullotkin, ehjänä kotiin.

   Poista
 2. Oi jospa oisin saanut olla mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltais kyllä otettu sut mieluusti mukaan!

   Poista