15. joulukuuta 2014

Leivotaan leivotaan - Sallamarin Gingerbread Cake -resepti

KinuskiKissan reseptillä valmistettu munaliköörikakku

Väitetään, että parhaat leivonnaiset syntyvät vahingossa. Omakohtaiseen kokemukseen perustuen joudun tänään toteamaan, ettei tuo väite nyt ehkä aivan uulesta temmattu ole. Vahingosta nimittäin sai alkunsa tämän joulun paras leivonnaiseni, tuo munaliköörikakku.

Ostin Prahasta tuliaisena kermalikööripullon sijaan epähuomisossa munalikööripullon - molemmat vaaleita ja kermaisen oloisia nesteitä, joten erehdys on helppo ymmärtää. Juojaa ei munaliköörille löytynyt, mutta löytyipä sen sijaan hyvä käyttö leivontaaaka-aineena.

Turhaa ei KinuskiKissan sivulla hehkuteta, että tämä munaaliköörikaku on taivaallista. Minä sovelsin vähän kakkuohjetta ja käytin Domino keksien sijaan pohjaksi Lidlin Dominokeksi kopioita, munaliköörikin oli toista merkkiä kun KinuskiKissan ohjessa - kakku on eriomaisen maukas pienistä muutoksista huolimatta.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan, ainakin jos kaapin perikoilla sattuu olemaan joku epähuomiossa tuliaisena ostettu - tai kaverilta vitsinä lahjaksi saatu - munalikööripullo.

Munaliköörikakku on takuuvarmasti joulupöydän hitti,
sen uskallan luvata.


Pala palalta näyttää tuo munaliköörikakkuni hävivän jääkaapista.


Toinen tämän joulun suosikkileivonnainen on piparkakkukuivakakku.
Leivoin kakusta jo yhden koeversion ja ilahdutin työkavereita viemällä kakun koemaisteltavaksi töihin - sillä seurauksella, että yksi jos toinenkin pyysi kakun reseptiä.

Joten siitä se ajatus sitten lähti...

Piparkakkukuivakakku

Ainekset:
 * 50g voita
* 2 munaa
* reipas 2 desiä sokeria
* puolitoista desiä turkkilaista/kreikkalaista (paksua) jugurttia
(kumpaa tahansa jääkapissa sattuu jämät olemaan)
* 3 desiä vehnäjauhoja
* puolitoista tl ruokasoodaa
* kanelia
* inkivääriä
*neilikkaa
(näitä kolme maustetta oman maun mukaan puolesta teelusikasta ylöspäin,
itse laitan silmämääräisesti hyvän hippusellisen verran)
reilu puoli desiä puolukkahilloa

Valmistus:
Vaahdotetaan muna ja sokeri. Munasokerivaahtoon lisätään jugurtti ja jauhoseos, johon on edeltäkäsin jo sekoitettu sooda sekä mausteet. Lopuksi lisätään puolukkahillo ja sulatettu rasva. Sekoitetaan tasainen massa joka kaadetaan noin puolentoistalitran kakkuvuokaan. Jos käytät silikonivuokaa kaada seos vuokaan sellaisenaan, peltisen retrovuoan käyttäjä rasvaa ja jauhoittaa vuoan ennen kakkuseoksen kaatamista.

Kakku kypsennetään uunin alaosassa - ritilän päällä - noin 200 asteessa (lämpötila vähän uunista riippuen, minulla on kiertoilmauuni ja lämmitän sen 175 asteeseen). Paistoaika noin 45-50 minuuttia. Uunista otettu kypsä kakku annetaan vetäytyä muutama minuutti ja kumotaan sitten tasaiselle alustalle.

Kakku on erinomaista vastapaistettuna, mutta säilyy hyvin jääkaissa folioon käärittynä muovipussin sisällä (ettei kerää tuoksuja itseensä jääkaapista)


Uunituore piparkakkukuivakakku


Tämä piparkakkukuivakakku on nopea ja helppo leivottava - onnistuu taatusti tumpelommaltakin leipurilta. Kakkutaikina ei soodasta johtuen oli itsessään kovin herkullista, joten bulimikolle tyypillinen en-koskaan-ehdi-paistaa-kakkua-koska-ahmin-taikinan-suoraa-kulhosta -toimintamalli ei ole suositeltavaa, eikä kertamaistiaisen jälkeen edes kovin todennäköistä, tämän kakun kanssa.

Mukavia leivontahetkiä!

Rakkaudella,
Sallamari

2 kommenttia: