2. tammikuuta 2015

Hallittua tyylikkyyttä asukokonaisuuteen - The magical Rule of Fourteen

Alkuperäisessä suomeksitulkatussa muodossaan tämä maaginen 14 pisteen sääntö - "Rule of Fourteen" on esitetty 60-luvulla julkaistussa nykyaikaisen naisen tietokirjassa Naisen Kirja 2. Minä löysin tietoa Rule of Fourteen menetelmästä Rinna Saramäen Hyvän Mielen Vaatekkaappi -kirjan sivulta. Sivuhuomautuksena kerrottakoot, että Rinna itse soveltaa ihanasti omassa pukeutumisessaan Project 333 oppeja sekä mitä ilmeisimmin myös tätä 14 pisteen sääntöä - fanitan Rinnaa pukeutuja suuresti.  Mieluusti minäkin muuten tahtoisin lukea mitä Naisen Kirja 2 tarkaalleen ottaen tästä aiheesta kirjoittaa, mutta en toistaiseksi ole onnistunut tuota eosta käsiini vielä saamaan.

Tässä kuosi ja väriviidakossa loppuu laskutaito kesken
- pisteistä viis, tämä look on toimiva (ja äärimmäisen räikeä) kokonaisuus

Rule of Fourteen ohje yksinkertaisuudessaan kuuluu näin  :  jokaisesta vaatekappaleesta sekä niiden silmiinpistävästä elementistä saa yhden pisteen, eikä pisteiden yhteenlaskettu summa tule ylittää 14. Jokainen asukokonaisuudessa esiintyvä väri ja kuosi lasketaan pistemäärään.

Esimerkiksi minulla usein käytössä oleva pinkki-turkoosi kuvioitu huivi on pistemäärältään nelosen arvoinen - pinkki ja musta väri kumpikin ottavat yhden pisteen, huivi esineenä yhden, ja huivin kuviointi vielä yhden. Huiviin yhdistetyn asun ja kenkien on oltava hillitymmällä linjalla, jotta kokonaisuus pysyy tyylikkäänä.

Tätä neljäntoista pisteen ohjetta voi soveltaa itsennsä tyylistä riippumatta. Minimalisti tietenkin kiristää vähän tavoitteita ja laskee sallitun kokonaispistemäärän esimerkiksi 12. Pisteytyksen avulla värikkäämpikin persoona onnistuu sommittelemaan asukokonaisuuden siten, että tiukassa paikassa voi asusteita pisteyttämällä kersia kokonaisuudesta pois ylimääräisiä tekijöitä ja olemuksesta tulee sitämyöden asteen verran huolitellumman ja hallitumman oloinen.

Alla esimerkkinä muutamia asukokonaisuuksiani pisteytettyinä.

Lady in Black
Vaatekappaleita 4 piteen edestä - hame, turbaani, sukkahousut ja kengät.
Kaulakoru ja turbaanin koru vievät 2 pistettä.
Asun musta väri 1 piste, helmikorujen vaalean väri 1 piste
Korvakorut 1 piste.
Kokonaisuus - 9 pistettä
The Military Jacket
Osia asussa: takki, kengät, sukkahousut, turbaani, laukku ja kaulahuivi - 5 pistettä
Laukun iso logo nappaa 1 pisteen, samoin 1 piste menee takin kultaisille napeille
Otsalla oleva pääkoru 1 piste ja korvakorut 1 piste
Väreinä mustaa, vihreää, kultaa ja hopeaa - 4 pistettä
Turbaanin materiaaliin menee vielä 1 piste
Kokonaisuus - 14 pistettä


Koulun joulujuhlat
Asussa elementtejä hame, päähine, sukkohousut ja kengät - 4 pistettä
Kegät imevät itseensä 1 lisäpisteen kuosin ansiosta ja päähineen koriste nappaa 1 pisteen.
Kenkien rusetit ovat 1 pisteen arvoiset.
Värejä asukokonaisuudessa musta, valkoinen, ruskea, punainen ja tukan turkoosi - 5 pitettä
Korvakorut ovat jälleen kerran vahvasti esille, niille 1 piste
Kokonaissaldo - 12 pistettäChilly Winter Day
Palasia asussa takki, hame, päähine, säärystimet ja kengät - 5 pistettä.
Säärystimien kirjava kuvio nappaa yhden 1 pisteen.
Värejä mukana musta, kenkien vaalea väri, säärystimissä vihreää ja turkoosi tukka - 4 pistettä.
Korvakorut jälleen kerran loistavasti esillä, niihin kulu 1 piste.
Kokonaistulos - 11 pistettä (kuvasta puutuu käsilaukku, joka nostaakin sitten pisteet 13)

Minun pukeutumiseeni Rule of Fourteen ajattelun löytäminen on tuonut selkeyttä ja pukeutumiseni on pelkistynyt aika tavalla kuosien osalta. Toki tilaisuuden tullen pyrin rikkomaan tätäkin sääntöä tehokkaasti ja kuorrutan itseni paljeteilla, glitterillä ja hullunkurisilla asusteilla - pistemääristä piittaamatta. Ihan vain siksi, että oikeanlaisessa tilaisuudessa vaatteilla hulluttelusta tulee sanomattoman hyvä olo.

Olen kiitollinen tänään siitä, että saan osaltani olla jakamassa tätä Rule of Fourteen menetelmää eteenpäin. Hienoa sinä, joka siellä ameriikan mantereella vuosikymmeniä sitten tämän pisteytysmääritelmän kehittelit - oivallisesti ajateltu.

Kiitos.

Rakkaudella,
Sallamari

Tämä blogiteksti on omistettu Anniinalle,
kiitos kun  kun useampaan otteeseen kauniisti muistutit,
että tästä aiheesta kannattaisi kyllä kirjoittaa blogiin ihan oma postaus

10 kommenttia:

 1. Hei, eksyin blogiisi ja liityin pari päivää sitten lukijksi. Olet huiken upea ilmestys - jos saa sanoa : )! Ihailen tyyliäsi ja se sopii sinulle. Kiitos blogista ja kauniista kuvista! Terveisin Virpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista ja lämpimästi tervetuloa blogin lukijaksi <3

   Poista
 2. I don't speak a word finnish but I always love looking at the photos you post. You have a really great style! <3

  Happy New Year!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Happy New Year morpho portis!
   Thank you for your kind comment. I could expand my blog a bit and add short english summary in the end of each post - that could be a nice new addition to my blog.

   Im gonna give it a try.

   Thank you for visiting my blod <3

   Poista
  2. Just if it's not too much work for you. I can just live with looking at your photos, hahaha!
   You're very welcome! <3

   Poista
  3. I find it a very nice to write something in English <3

   Poista
 3. Ihania asukokonaisuuksia! Tylliturbaani on aivan huikean hurmaava. 14 pisteen sääntö on ollut minulle suureksi hyödyksi, ja oli mukavaa päästä jakamaan se muiden kanssa kirjan kautta. Voin joskus skannata alkuperäisen artikkelin, se on lukemisen arvoinen ja esimerkkikuvat ihanaa varhaisen 60luvun tyyliä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihanaa olisi nähdä tuo alkuperäinen artikkeli. Ihanaa jos jaksat joskus sen nähtäville skannata. Hyvän mielen vaatekaappi on paras kirjaostokseni vuosiin - palaan kirjaa yhä uudelleen ja uudelleen. Kirjan inspiroimana minäkin olen alkanut muistaa vaatevalmistajia vaatteiden alkuperästä ja olosuhteista tivaavilla rakkauskirjeillä <3

   Poista
  2. Mäkin haluan heti sitten informaation jos Rinna skannaat tämän jossain vaiheessa, koska oon tosiaan Sallamarilta kyselly tästä aiheesta varmaan ihan raivostuttamiseen asti! :D Ihanaa Salla kun kirjotit tän, kyttäilin tosi tarkkaan nää läpi, pitää alkaa laskeen jatkossa tarkemmin ;)

   Poista
 4. Nythän meitä on jo kaksi täällä kieli pitkällä odottelemassa että saadaan nähdä tuota alkuperäistä pisteytystekstiä - jees!

  Oli todella kivaa tätä tekstiä kirjoittaessa kerrankin pisteyttää omia asuja kuvia katsellen - kuva kertoo jotenkin tarkemmin asioita kun peili. Peilistä itseään katsellessa on helppo "skipata" yhden tai kahden pisteen ohi :)

  VastaaPoista