11. heinäkuuta 2015

MPK part IV - Pustalta Balatonjärven rannoille

Matkan alkupää ja tunnelmia matkan varrelta.

Ollaan matkattu Pustalta Balatonjärven rannalle. 400 kilometrin verran mielenkiintoista maantietä ja maisemia, lounas sympaattisessa valtatienvarren kahvilassa, varpaiden kastelua Balatonin eteläpuolen aaltoihin ja viimein onnellisena perillä majapaikassa sai painaa hyvillä mielin pään pehmeää tyynyn pintaa vasten.

Varpaat aaltoihin ja pää tyynyyn - siinä matkapäivä tiivistettynä kahteen kuvailuun.

Balatongyörök majapaikan meille tarjroaa ihana Villa Astoria.

Balatonjärven länsipuolella vierailessa päiväretki Hévíz thermojärvelle - The Hévíz Thermal Lake - on lämpimästi suositeltava kokemus. Hévíz on euroopan suurin lämminvetinen vulkaaninen järvi, veden lämpötila näinn heinäkuun helteillä pyöriin 38 celciusasteen tuntumassa. Järven vesi sisältää koko liudan mineraaleja ja siten kylpeminen järvessä on kokonaisvaltaisesti ehehdyttävä kokonaisuus. Järvi on todella syvä, syvimmältä kohdaltaa se ulottuu 38 metriä maan alle. Tuon syvimmän kohdan pohjukassa sijaitsee kuuma lähde, joka syöksee uutta vettä järveen satojen litrojen minuuttivauhdilla.
Hévíz järven pohja on mineraalipitoisen mudan peitossa, joten pulahtaminen järveen tapahtuu  järven päälle rakennutusta "uimapavilijongista" portaita pitkin. Hévíz kylpylässä pääosaa näyttelee "lilluminen", ihmiset lilluvat hiljakseen jutellen järven keskiosissa joku uimarenkaiden tai vaahtomuovirinkuloiden varassa.

Lilluminen Hévíz jävessä on sangen ihastuttava kokemus. Vilkas - sukeltamista rakastava - kahdeksanvuotias rauhoittui myös nautiskelemaan lämpimässä järvessä renkaan varassa lillumisesta. Paikka on ihastuttava, mutta ei välttämättä ensisijainen kohde pienten lasten kanssa reissaaville - hyvä uimataito on välttämätön, jotta järveen uskaltautuu lapsen kanssa rennosti.

Aurinkorasva olisi voinut olla hyvä välinta tämän päivän asusteeksi. Suomalainen Sisu minussa ajatteli suoraviivaisesti, että eihän kukaan nyt veden alla onnistu nahkaansa polttamaan - totuus on teoriaa kivuliaammpi. Sekä JunttiP että minä punotamme nyt käsivarsista ja niskasta - PikkuÄssän käsivarret käsittelin onneksi aurinkorasvalla.

Kaikesta oppii,
ensi kerralla lisää vähän rasvaa itsellenikin.

Mukavaa viikonloppua!

Rakkaudella,
Sallamari


Ei kommentteja