19. elokuuta 2015

SohvasurffailuaHuomaamattani valitsin tälle blogitekstille monimerkityksellisen otsikon. Nyt kuumeinen mieleni hihittelee itsekseen otsikon monimerkityksellisyydelle ja tekee tekstin tuottamisesta haastavaa.

Otsikon ensimmäinen merkitysyhteys on ihan kirjaimellinen - meille on tänään saapumassa vierailulle kesän toinen sohvasurffari. Jep, meillä majoitetaan sohvasurffareita.

JunttiP löysi meidät sohvasurffariyhteisön jäsenksi j okunen vuosi sitten ja tämän hetkinen meillä yöpyneiden ulkomaalaisten sohvasurffareiden lukumäärä on kymmenen tuntumassa. Olen unihäiriherkyydestä johtuen itse toistaiseksi toiminut vain yösijan tarjoana näissä sohvasurffaushommissa. Omakohtaiset kokemukseni sohvasurffareista ovat todella positiivisia. Kaikki vieraamme ovat olleet todella ystävällisiä ja hyväkäytöksisiä - kaikin puolin miellyttäviä uusia tuttavuusia.

Sohvasurffaus on Internetissä toimiva vieraanvaraisuusjärjestö, jonka perusajatuksena on tarjota mahdollisuus ilmaiseen majoitukseen ja kulttuurivaihtoon vastavuoroisuusperiaatteen keinoin.
Sohvasurffaus on oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin - Stay With Locals and Make New Travel Friennds.  

Sohvasurffailuun on helppo lähteä mukaan, sosiaalinen media tarjoaa runsaasti erilaisia sohvasurffariyhteisöjä.  Turvallisimmin mukaan pääsee luomalla oman Surffaajaprosfiilin CouchSurfing -sivustolle, sillä tuon sivuston etuna esimerkiksi FB -couchsurfing rymiin on sekä majoittujien että majoittajien mahdollisuus kirjata ylös surffarikokemuksiaan. Samoin mahdollista on kirjoittaa omaan profiiliin listaa kiinnostuksen aiheista ja tieto siitä, onko esimerkiksi innokas kokkaaja ja haluaisi kiitokseksi vaikkapa kokata majoittajan luona.

Be kind to a strangers and receive kindness in return.

Sohvasurffailua -otsikkoni toinen merkitys on enemmän metafoorinen - koen itseni laiskanletkeäksi sohvasurffailiaksi tänään. Syy sohvasurffailulleni on flunssa. Kurkku on kipeänä, nenä vuotaa, päätä särkee - kun oikein tarkkaan jää pohtimaan, niin oikeastaan koko kroppaa jomottaa.

Surffaan sohvalla ja annan itselleni tänään luvan sairastaa. Nyt on oikea hetki sairastaa kaikki mahdolliset flunssat alta pois, koulu alkamisen jälkeen aikaa sairastamiseen ei liikene.

Tämä väsynyt flunssainen olo on harmi sohvasurffaria ajatellen. Sosiaalisuusasteeni on tänää tavanomaista alhaisempi ja vieraasta huolehtiminen jää JunttiPeen harteille.


Onko kukaan teistä lukijoista kokeillut sohvasurffailua?


Minä palaan takaisin sohvan pohjalle flunssaa potemaan.
Mukavaa keskiviikkoa kaikille!

Rakkaudella,
Sallamari
3 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Onko tapana näyttää sohvalla vierailevalle kaupunkia tms. vai rajoittuuko vieraanvaraisuus vain majoittamiseen? Menenkin tutkailemaan noita sivuja. Kiva ajatuksena ainakin! Vähän kyllä jännittäisi, jos tulisikin ihan kaamea vieras... Mutta yllättävää kyllä suurin osa maailman ihmisistä on ihan/tosi kivoja. :)

  VastaaPoista
 2. En ole kokeillut, mutta tiedän tän systeemin.:) Siitä oli vuosia sitten jo juttua jossain lehdessä, ja periaatteessa kiinnostaa. Meillekin mahtuisi sohvalle hyvin ja saisi jäädä yöksi, kaverit oikein mielellään, mutta harvemmin kukaan enää yökyläilee. Itse koen mahdolliseksi, realistisimmaksi ongelmaksi rajoitukseni tupakoinnin ja hajusteiden suhteen. Ts. täytyisi asettaa ehdoton tupakointikielto myös parvekkeelle ja hajusteiden käyttökielto sisälle asuntoon. En tiedä, kuinka moni olisi valmis ymmärtämään, kun Suomessakin tietoisuus astmasta tuppaa olemaan aika heikkoa keskimäärin? Omat kaverit tietää ja heille olen selittänyt.

  Jotenkin ylipäänsä harmittaa, että kodista on tullut ikään kuin yksityisempi tila nykyään, ja vaatimukset toisaalta kasvaneet. Vuosia sitten totuin siihen, että ystävät hengailee meillä ja minä heillä, eikä oli väliä, onko juuri siivottu vaiko ei, ja yöksi voi jäädä ex tempore, jos siltä tuntuu. Olen majoittanut myös vähän vieraampia tuttavuuksia, ja siitä on lähtenyt liikkeille ystävyyssuhde. Mutta on se tietty niinkin, ettei tämän ikäisillä enää yleensä ole aikaa tai mahdollisuutta moiseen boheemiuteen, kun on lapset ja työt, jne.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista Liiolii ja Elina! Kommenttien samansilätöisyydestä johtuen vastaan niihin tälläisellä yhteisvastauksella.

  Meillä tosiaan on ollut usempi sohvasurfari kylässä ja jokaisesta on jäänyt pelkästään hyvää sanottavaa.

  Sohvasurffari profiilissaan ainakin tuolla coutchsurfing sivulla on mahdollista määritellä omia "rajoituksiaan" muunmuassa tupakoinnin ja hajusteiden käytön suhteen. On mahdollista kirjoittaa, että en voi majoittaa tupakoitsijaa enkä raskasta hajustusta käyttävää ihmistä asmastani johtuen - ihmiset tuntuvat kunnioittavan kaikkea jaettua tietoa todella hyvin.

  Siellä on erikseen myös tila missä kertoa esimerkiksi perheen lemmikeistä, jotta majoittujat tietävät mahdollisesti tulevansa lemmikkikotiin. Myös omista kiinnostukista kertomiselle on varattu tila - voi kertoa, että on haluakas näyttämään kotikaupunkiaan vieraalle tai että on esimerkiksi todella kiinnostunut eri maiden ruokakulttuurista ja haluaisi mielellään oppia vieraiden maiden ruokakulttuurista vieraalta.

  Vieraanvaraisuus menee juuri niin pitkälle kuin se itsestä tuntuu hyvältä ja tietenkin saapuvan majoittujan aikataulut vaikuttavat tilanteeseen. Meillä majoittuat ovat enimmäkseen vain olleet yön yli ja seuraavana päivänä matka on jatkunut suunnitelmien mukaan eteenpän. Illan aikana ollaan tarjottu saunaa ja tehty heidän kanssaan ruokaa, mutta sen enmpää ohjelmaa ei ole ollut.

  Suosittelen lämpimästi. Minusta sohvasurffaus on ihana tapa tutustua ihmisiin.

  VastaaPoista