28. lokakuuta 2015

Kulttuurinurkka vol V - Tiina on aina TiinaMiten moni teistä blogiani lukevista onjossakin elämänvaiheessa lukenut Anni Polvan Tiina -kirjasarjaa? Tai jos et itse ole Tiina -kirjoista innostunut, tiedätkä äitisi tai mummisi lukeneen näitä kirjoja?


Tiina -kirjat kuuluvat suomalaisen tyttökirjallisuuden helmiä -osastoon. Ensimmäinen kirja - nnimeltään simppelisti Tiina - ilmestyi vuonna 1965.

Minut tutustutettiin kirjasasrjaan joskus eka-tokaluokkaliasena kahdeksankymmentäluvun puolivälissä. Äitini nuo Tiina -kirjat minulle esitteli. Omalla kortilla lainattu ja yhdessä äidin kanssa luettu -tai no äitihän sitä minulle ääneen luki jos ihan tarkkoja ollaan. Muistikuva ensimmäisestä Tiina -kirjan lukuhetkestä on syöpynyt jostakin syystä mieleeni todella vahvasti.

Nyt PikkuS suorittaa koulussa lukudiplomia. Katselin eilen kaappien kätköjä löytyisikö sieltä mitään lukudiplomi kelpoista - lasten kuvakirjaa vaativampaa - teosta  Kas löytyihän sieltä, muutama kirpputorilta aikoinaan senttihinnalla pelastamani ensipainoserän Tiina -kirja. 

Annoin PikkuÄssän luettavaksi yhden, toista piti muutaman luvun verran lukea itselle iltasaduksi. Siellä me sitten yhdessä keittiönpöydän ääressä nakutettiin kerjalanpiirakkaa mutustellen kumpainenkin oman Tiina -kirjan lumoissa.

Uskomatonta, miten nuo kirjat lumoavat yhä. Ei voi kuin ihailla Anni Polvan tarinankerrontataitoja. Tunnustan kyllä pitäväni ylipäätänsäkin Anni Polvan kirjoitustavasta niin lapsille kuin aikuisille suunnatun kirjallisuuden suhteen.

Huvittavinta Tinna -kirjoissa on se miten tietyssä mielessä aika on ajanut Tiina -kirjoista ohi - lähinnä tiettyjen minun ikäpolvelleni nyt vielä puolituttujen käsitteiden oslta.


"Äiti, mitä on ehdot?"
*Äiti, mitä tarkoittaa nyssäkkä?"ekall
"Äiti, mikä se on tää porsua...eikun porstua?"


Kovasti kutkuttaa jatkaa Tiina -kirjaa tänä iltana muutama luku eteenpäin. 


Olisi ihanaa, jos jakaisit kanssani omia muistojasi Tiina -kirjoihin liittyen tuonne kommenttiosoioon. Kaikenlaisia muita hyviä lukuvinkkejä otan myös vastaan mieluusti.

Mukavaa keskiviikkoa!

Rakkaudella,
Sallamari


4 kommenttia:

 1. Voivoi, olen Tiinoja ihan kaivannut! Itse ne joskus löysin kirjastosta ja koko sarja tuli luettua. Olen miettinyt miltä tuntuisi lukea kurjoja uudelleen, tavoittaisiko sen saman tunnelman. Täytyy seuraavalla Duomen retkellä etsiä divarista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en ole koskaan katsastanut divareista Tiina -kirjoja, kirpparilta vaan. Noita uusimpia painoksia näyttää kirppareilla ainakin olevan satunnaisesti. Toivottavasti löydät :)

   Poista
 2. Äidin vanhat Tiinat luin ala-asteikäisenä. :)

  VastaaPoista