22. marraskuuta 2015

Viiksikarvoista eroon langalla

Ainoa tarvike mitä onnistunut lankaus vaatii on pätkä tavallista ompelulaatikosta löytyvää vahvaä ompelulankaä.


Taas on vierähtänyt useampi uuden opin täyteinen viikko koulua. Hiustenleikkuun ihanuuden lisäksi olen löytänyt sisältäni suuren rakkauden partaveitsellä tehtäviä parranajoja kohtaan. Tällä hetkellä saldon on alun toistakymentä parranajoa tai muotoilua ja koko joukko pieniä kikkojan miten komeista partamiehistä saa luotua vieläkin komeampia.

Miesten partoihin hullaantumisen ohella olen kuluneella viikolla saanut Intialaisen luokkatoverini avustamana opiskella lankauksen saloja. Lankaus on ikivanha itämailta peräisin oleva ihokarvojenpoisto keino, jossa lankaa apuna käyttäen poistetaan häiritseviä hentoja ihokarvoja erityisesti kasvojen alueelta.

Intialaiset kerrassaan hallitsevat nämä lankailuhommat. Sellaista äidiltä tyttärelle periytyvää kansanperinnetietouttahan tuo homma kuulemma on - näin minun ainakin annettiin ymmärtää. Täytyy sanoa, että kovin näppärästi tuo viiksikarvojeni poisto luokkatoverini käsien toimesta hoitui. Eikä se oikeastaan tehnyt edes kipeää -  nipisteli vain vähän - vaikka viiksikarvojeni poisto demonstraatiotarkoituksessa nyt tehtii sellaisella tekniikalla, joka paremmin sopii itse itselleen suoritettavaan karvanpoistoon.


Osaavien sormien toimesta jomma näyttää juuri näin vikkelältä.


Miten lankaus sitten eroaa ihan tavallisesta
 pinseteillä suoritetusta ihokarvojen nyppimisestä?

Eipä oikeataan muuten, kuin että lankaus on hellempi tapa poistaa karvoja. Lankaamalla karva "nousee" karvatupesta pinsettinyppäystä pehmeämmin ja luonnollisemin - iho ärtyy lankaustoimenpiteestä normaali pinsettinypintää vähemmän. Erona on myös se, että lankaus poistaa yhdellä "pyöräytysliikkeellä" aina suoran rivin karvoja yksi kerrallaan tapahtuvan karvan nyppäisyn sijaan. Lankaamalla on siis mahdollista saada helposti erittäin tarkkoja suoria linjoja aikaa esierkiksi kulmakarvoihin. Onhan lankaaminen toki myös perinteistä pinsettinypintää nopeampaa.

Viiksien kohdalla karvat yleensä vahataan pinsettinypinnän sijaan. Vahaukseen nähden lankaaminen on hellempi karvanpoistokeino siksi, että vaha tuppaa karvan lisäksi nyppäämään aina mukaansa ohuen kerroksen ulommaista pintaihoa. Lankaamalla karvanpoisto onnistuu siten, että ihokerrokset saavat jäädä rauhaan ja "lankalassoon" tarttuu ainoastaa toivottu poistettava materiaali - ihokarva.


Viiksikarvoja nolla tämän lankauskäsittelyn jälkeen.

Lankaus on sellainen taito, jonka olen aina halunnut oppia. Siinä on jotakin äärimmäisen kiehtovaa. Joten ei muuta  kuin ahkeraa käytännön harjoittelua tästä eteenpäiän - se on tämän taidon oppimisessa avainasemassa - nuo tekniset yksityiskohdat luokkatoverini Bibi minulle opetti pyynnöstäni viime viikolla.

Olen saanut lankaustekniikkaan todella hyvää opastusta ja ohjeistuksen harjoitella kahta eri tekniikkaa hentoon reisikarvoitukseeni kotioloissa. Toinen opiskelun alla oleva tekniikka sopii omien ihokarvojen poistoon, toisen tekniikan avulla ihokarvat saa poistettua toiselta helposti ja näppärästi.

Tästä eteenpäin sitä nyt sitten harjoitellaan lankauksen saloja käytännössä. Aluksi omilla reisikarvoilla, sitten omalla kasvokarvoituksella. Muutaman viikon ahkeran harjoittelun jälkeen ajattelin sitten käydä tositoimiin ja kokeilla itsen suorittaa lankausta toiselle ihmiselle.

Onnekseni minulla on mahdollisuus vieläpä pyytää kauniisti kertausta opittuun tekniikkaan mikä tahansa päivä. Olen todella kiitollinen siitä, että joku ihminen maailmassa on niin ystävällinen että mielellään jakaa osaamaansa taitoa eteenpäin.

You practice every day,
you will learn threading  in no-time.
- näin evästi taitojaan kanssani jakanut luokkatoverini minua.


Onko joku teistä kokeillut joskus lankausta kasvokarvojen poistoon?
Jos kokemusta löytyy, mitäs tykkäsit?


Mukavaa sunnutaita!

Rakkaudella,
Sallamari


4 kommenttia:

 1. Tuosta lankauksesta olen kuullutkin. Me löydettiin I love me messuilta sellainen vekotin, jolla niitä karvoja pystyy itse epiloimaan kasvoista. Paras löytö pitkään aikaan. Tädeillä kasvaa nääs karvoja naamassa :)

  VastaaPoista
 2. Oh, viiksikarvaa pukkaa muillakin kuin tädeillä.
  Mä ihailinkin sinun blogissa tuota teidän messulöytölaitetta ja mietin, että onpas näppärä. Minä meinaan kietoitua tiukasti langan pariin, niin pitkäksi aikaa kun sormet taipuvat sen kanssa puuhastelemaan - sitten vaihdan tuohon epilaattoriin ko se on niin näppärä :)

  VastaaPoista
 3. Kävin eilen poistattamassa loput partakarvani. Poistajalle kyllä jäi karvat kasvoihin. Sen verran sain tietoa, että perinne on ainakin kurdien parranajossa - mikseivät sitten käytä sitä?
  Siis langan pään on oltava suussa ja kaksi kättä pyörittää lankoja partakarvoja poistaen - miksei alempaakin.
  Olen itse käyttänyt pinsettejä ja vein ne siksi mukanani, koska en tiennyt noista langoista. leuan alta ei oikein saa itse karvoja pois. Intiassa, toissa viikolla, eivät suostuneet nyppimään. Sanoivat, että nypi itse tuossa on penkki.
  Siis leuka ja poski on nyt pehmeämpi, eikä vähään aikaan tarvitse sheivata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa mielenkiintoista luettavaa tämä sinun kokemuksesi. Hassua, etteivät suostuneet Intiassa nyppimään karvoja pinsetillä vaikka omat pinsetit oli sinulla mukana. Pääasia on, että poistotavasta huolimatta posket ja leuka on sileässä kunnossa lopulta.

   Poista