12. tammikuuta 2016

Pelasta minut OlaplexOlen odottanut oikeaa hetkeä tämän postauksen tekemiseen. 

Opiskelujen alusta asti sieltä ja tuolta suunnasta minulta on kyselty mielipidettä ja käyttökokekemuksia Olaplexistä. Siitä uutuustuotteesta joka on ollut tukkatietoisten huulilla jo viime kevääst -  joten tässä kohtaa kerron rehellisesti tulevani jälkijunassa. But hey better later than never.

Ennen koulua en tiennyt Olaplexistä oikeasti  mitään.  Tai olin toki kuullut jotakin juttua ja lukenut blogitekstejä, siitä miten tämän uuden markkinoille tuleen "apuaineen" kera on mahdollista ylläpitää vaalennettua pitkää tukkaa hyväkuntoisena ja kiiltävänä jatkuvasta rankasta vaalennuskäsittelytarpeesta huolimatta. Niin no,  lyhyen sinisen tukan omistajana tuo blodien pitkätukkien hypetys ei juurikaan hetkauttanut minua.

How ignorant of me.

Koulun alettua Olaplex tietoutta ja kokemuksia Olaplexistä onkin sitten tippunut aika tiuhaa tahtia. Tänään kirsikkana kaiken jo nautitun kerman päälle, pääsin osallistumaan KC Professionalin Olaplex koulutukseen.

Aivan aluksi lienee kerrottava muutamalla lauseella minusta itsestäni kuluttajana.

Minä olen kuluttajatyypiltäni valikoiva kuluttaja - sellainen "Tieto on avain ostopäätökseeni" -tyyppi. Minulle on haastavaa myydä mitään kertomalla että jokin asia on hyvä ja toimii varmastai, ilman että minä ymmärrän mikä asiassa on hyvää ja miten asia oikeasti toimii. Kun joku kertoo, että se jokin uusi juttu on hyvä ja kiva haluan tietää hyvinkin tarkasti millaista hyötyä tuotetta käyttämällä on saavutettavissa. Keräämäni toiminnallisen tiedon avulla punnitsen sitten onko minulla okin sellainen tarve, jonka tuo tuotteenn mukanaan tuoma etu tai hyöty voisi täyttää.

Joten minä en voi kertoa teille Olaplexistä sanomalla että se on kiva juttu ja tekee tukalle hyvää. Rakkaus on maailmassa sellainen kiva juttu - eikö olekin? Ja tukalle hyvää tekee vaikkapa tukan silittely - se tuntuu hyvälle ja saa silityksen saajan tuntemaan olonsa mukavaksi, right?

Maksaisitko rakkaudesta tai tukansilityksestä minulle muutamia kymppejä?
Ihan vaan pelkästi siitä, että juttu on kiva tai tekee sinulle hyvän mielen hetkeksi?
Mikäli maksat, en tuomitse vaan otan tarjotun rahan ilolla vastaan ja silittelen kauniisti.

Minä lähestyn Olaplexiä toiminnallisesta (ja hivenen ehkä kuivakasta) mitä hyötyä tästä on -näkökulmasta.

Olaplex on nestemäinen tuote, joka hoitaa ja korjaa hiuksen kuitukerroksen rakennetta. Olaplex perustuu keksintöön, joka estää hiuksen rikkisiltoja katkeamasta käsittelyn aikana ja korjaa jo katkenneita rikkisiltoja.

Kuulostaa pikalukemisella aika blaablaablaalta - eikö?

Lähdetäänpä avaamaan asiaa vähän.
Helpointa kai aloittaa siitä, että jokainen hius päässäsi muodostuu atomeistä ja atomeiden välisistä sidoksista - tuttua jutta ihan jo peruskoulun kemian tunnilta. Jos atomit eivät olisi millään tavalla sidoksissa toisiinsa, olisi kaikki maailmassa vain harmaata massaa - näin kuvaili minulle joskus opettaja atomien välisien sidosten tärkeyttä. Miksi massa on väriltään juuri harmaata, sitä en tiedä?

Hiuksissa on kolmen sorttisia tärkeitä sidoksia, joiden avulla hius pysyy meille tutussa hiusmaisessa olomuodossa - suolasidoksia, vetysidoksia ja rikkisidoksia. Suolasidos on sidoksista heikoin, rikkisidos se vahvin. Se millaisessa asennossa nuo atomit toisiinsa liittävät sidokset ovat, määrää sen millainen hius on olomuodoltaan - kihara, suora, liehuva, taipuisa, karhea, kurttuinen...

Hiusten muotoilu - suoraa, kiharaa tai jotakin siltä väliltä -  tapahtuu edellä mainittuja sidoksien rikkoutumisen ja uudelleen kiinnittymsen kautta. Suola- ja vetysidokset saadaan katkeamaan ja uudelleen kiinnittymään toivottuun asentoon helpohkosti esimerkiksi veden tai lämmön avustuksella - tilapäiset kiharat suoraan tukkaan hiusten kastelun tai kihartamisen avulla. Pysyvämpää hiuksen olomuodonmuutosta mietittäessä tarvitaan väkevämpiä aineita - permanettiesimerkiksi -  katkaisemaan ja uudelleen liittämään vahvimmat rikkisidokset.

Hius on onnellinen ja hyvinvoiva, kun hiuksen rakennusaineet - ne atomit - ovat tukevasti sidoksissa toisiinsa mahdollisimman tarkasti samanmoisesti, kuin aivan uutena kasvavassa hiuksessa ne ovat. Mitä enemmän irtonaisia ja katkeilleita atomisidoksia on, sitä huonompikuntoinen on huis.
Lyhyesti ja hyvin yleistäen tiivistetysti asiaa kuvattaen.

Atomien välisten sidosten pahin "vihollinen" on happi. Kerrassaan katala tyyppi, joka yksin jäädessään toimii vähän niinkuin Viettelyten Saaren se pariton tyttö tai poika - tekee kaikkensa päästäkseen tunnkeutumaan vahvan suhteen väliin erottaen vakioparin toisistaan. Kaiken lisäksi toisille atomeille yksinään hortoileva happi on houkuttelevampi kumppani kuin tonen samanlainen atomi - vahvat sidokset rikkoutuvat ja hius kärsii.

Mekaaninen rasitus, lämpökäsittelyt, kemialliset käsittelyt tai vaikkapa vain ilman saasteet tuovat hiukseen erilaisten kemiallisten reaktioiden kautta happea joka pyrkii halukkaasti etsimään itselleen seuralaista jo olevista vakituisista sidoksista huolimatta. Sanomattakin selvää, että tuhoa tapahtuu.

Mitä enemmän tuhoa hiuksessa on tapahtunut,
sen huonommassa kunnossa me koemme hiuksen olevan.

Mitä tekee Olaplex - toimii yksinkertaistettuna houkutuslintuna ja vetää sidoksia rikkovaa happea puoleensa kaikkia muita paikallaolijoita tehokkaammin. Vähän niinkuin Viettelysten Saarelle tuotu Victoria's Secret Enkeli tai Magic Mike näyttelijä - on vaan niin paljon hotimpi kuin kaikki jo paikalla olijat, että se pariton tyyppi lähtee tämän uuden viettelyksen matkaan.

Kun paria etsivä happi saadaan poistettua kuvioista parempaan seuraan on rikotun sidoksen atomiparilla  mahdollisuus kiinnittyä helposti ilman häiriöitä takaisin omille paikoilleen. Rikki löytää rikin, vety toisen vedyn. Sidos toisen samankaltaisen kanssa on vahva ja pysyvä, kun happi ei ole mestoilla houkuttavuudellaan heiluttamassa suhteen pysyvyyttä. Hius pääsee näin mahdollissimman lähelle luonnollisinta atomitasapainoa. 

Oleplexin apuun voi turvautua aina hiuksen kemiallisen käsittelyn -  värin, permanentin ja vaalennuksen - yhteydessä. Olaplex toimii yksinkertaistettuna houkutuslintu periaatteella kaikissa näissä käsittelyissä tavoitteenaan ehkäistä hapen häiriköintiä ja edesauttaa atomien välisten sidosten kiinnittymistä ei toivotulla tavalla.  Olaplex toimii myös itsenäisenä hoitopalveluna, jolloin sen toiminta perustuu sidosten katkeilun ehkäisemisen sijaan jo katkenneiden sidosten korjaamiseen.

Minun edellä esitettämäni sanallinen havainnollistus on todella pintapuolinen ja pääpiirteinen - todellisuudessa kyseessä on monimutkaisia ja hienoja kemiallisia reaktioita suuntaan ja toiseen ja tunnustan rehellisesti, että niiden hienostunneesee avaamisee ei minun tietotaitoni riitä. Minulle riittää asiakaspalvelutyössä, että ymmärrän tuotteen karkean toimintaperiaatten. 

Tuoteen kehittelyssä mukana ollut Nobelprofessori miettikööt ne tarkat kemialliset reaktiot ja niiden kaavat - minä keskityn annostelemaan asiakkaan tarpeeseen Olaplexiä sopivasti annetun ohjeen mukaan.


Sitten ne kiperät kysymykset?

Onko Olaplex oikeasti kaiken hypetyksen arvoinen - On.
Juuri viime viikolla tein lähes mustasta tukasta punaisen kahden vaalennuskäsittelyn ja yhden hapetevärivärjäyksen kautta käyttäen Olaplexiä vaalennuskäsittelyissä. Tukka kesti rasituksen ja näytti elinvoimaiselta ja kauniilta loppukuivatuksen jälkeen. Olaplex vähentää olennaisesti hiukseen kemiallisessa käsittelyssä kohdistuvaa rasituksen määrää.


Toimiiko se aina ja kaikille - Ei.
Perusfaktahan  on se, että jo kuollutta ei mikään herätä uudelleen henkiin. Jos tukka on niin huonossa kunnossa, että se on käytännössä sulanut pilalle, ei sitä Olaplexkään pelasta. Venyvä puhkivaalennettu purkkatukka ei Olaplexinkään voimin muuksi muutu. Eikä kestä lisää hurjia käsittelyjä. On olemassa piste, joka saavutettua on aiva sama mitä teet paskana oleva pysyy paskana.

Vastaleikattu oma luonnollisenvärinen sentin mittainen siilitukka on toinen äärilaita - tarviiko sellainen apua Olaplexiltä. Ilmansaastevaurioiden määrä pieni, käsittelyvaurioiden määrä nolla. Olaplexillä ei juurikaan ole mitään missä se voisi tuollaista tukkaa auttaa.

Muttakun se maksaa - No niin tekee.
Koska USA ja  patentti. Kaksi hallussa - toiintaperiaate ja vaikuttava aine noin pikaisesti muistista kaivettuna - usempi patenttihakemus käsittelyssä parasta aikaa. No mitä se patentti muka vaikutta. Ne se antaa yksinoikeuden tähän innovaatioon - ei voi tehdä rinnakkaistuotteita tai kopioida samaa tekniikkaa, toimintatapaa tai ainesosaa (tai no voi, mutta rapsahtaa tekijänoikeussakko). Koska on olemassa vain yksi tuote, ei ole kilpailua - koska tuote on havaittu toimivaksi, on siitä varaa pyytää itselleen jotakin elantoa. Olaplex maksaa myös kampaajalle, joten ulosmyyntihintaa on oltava, jotta jotakin elantoa työstä jäisi itselleen.

Sitäpaitsi ei se nyt miljoonia maksa, muutamia kymppejä ainoastaan.


Ja vaikka maksaisikin miljoonia,
You are worth it!

Jätä viisi lattea juomatta seuraavan kuun aikana ja budjetti on tasattu
- priorisointi kysymys. Varaa tehdä hiuksille hyvää on, kun niin vaan asiat priorisoi.


Mitäs sait kun kirjoitit tämän tekstin - Ehkä pari uutta asiaksta tulevaisuudessa.
Sinun hyvä tukka ei ole minulta pois.

Minun valttikortit työntekijänä ovat sammumaton tiedonjano ja tietoon perustuvat valinnat. Kun teidän asiasta kauniita kiiltokuvamainoslauseita enemmän, uskallan sanoa toiselle että kokeile itse ja huomaa muutos.


Riippumaton mielipide Olaplexistä - Kokeilun arvoinen.
Toimii minun tukassani minun tarpeeseeni. Vaalennettu tukkani on elinvoimaisen oloinen, ei näytä mojovan vaalennuskäsittely läpikäyneeltä vaan kauniin pastellisävyiseltä My Little Pony -väriunelmalta.

Lopullinen fiilikseen perustuva mielipide on jokaisella lupa muodostaa itse.


Tänään olen kiitollinen kaikesta uudesta tiedosta.
Uuden tiedon kera on kiva jatkaa opintietä eteenpäin.


Rakkaudella,
Sallamari 


ps. enemmän kemiaa opiskelleet ystäväni, kiitos kun korjaatte mahdolliset ajatus- tai asiavirheet joita tektissä huomaatte. Niitä saattaa ilmetä - hey, Im only a human not a salesman.

6 kommenttia:

 1. Olaplex on ehdottomasti huipputuote, mutta pitää muistaa että sekään ei tee ihmeitä, vaikka julkkisten muodonmuutokset siltä vaikuttavatkin. Hurjat muodonmuutokset ovat aina vaatineet useita erillisiä käsittelykertoja.

  Kuten sanoit, se ei pelasta puhkivaalennettua hiusta. Olaplex auttaa saamaan rohkeampia lopputuloksia, mutta sitä ei kannata käyttää uhkarohkeisiin tapauksiin. Hyvä ohjenuora: toimi tuotteen kanssa samoin kuin toimisit ilman sitä.

  Olaplex on lyhyen historiansa aikana herättänyt paljon kysymyksiä. Millaisiin hiuksiinse sopii, sopiiko hiustenpidennyksiin, entä miten raskaus vaikuttaa Olaplexin käyttöön?
  Pyrittiin kokoamaan kaikki mahdolliset kysymykset yhteen ja pistettiin vastaukset pulmiin. Toivottavasti niistä on apua Olaplex-mietintöihin: http://blackouthair.fi/olaplex/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, kiitos vinkistä! Teiltä kyllä löytyi hyviä kysymyksiä ja loistavia vastauksia kaikille niille, joita Olaplex millään tavalla askarruttaa.

   Nuo hurjat muodonmuutokset ovat sinällään hauska juttu. Pinterestissä ja Instagramissa ne näyttävät niin ihanat helpoilta ja helposti toteutettavilta. Totuushan on, että melkein kaikki on mahdollista - ilon pilaajaksi vain usein astuu se projektiin uppoava aika (rahasta puhumattakaan). Olisi mukava jos joku laittaisi joskus näitä muutoskuvia täydellisillä hintatiedoilla aikajanan kanssa - toisi realiteettiä, että mahdollista on mutta pitää haluta juttua vähän enemmän kuin että olis kiva. Kun haluaa on valmis inventoimaan rahaa.

   Kiitos vierailusta blogissani <3

   Poista
 2. Hei,

  Ihan huipputuote ja tulokset näkyy heti, mutta se hiusten sähköistyminen. Olaplex tekee hiuksistani niin vietävän sähköiset. Kiiltävät, mutta sähköiset hiukset ei ole kiva juttu. Kotihoitoaine jäi siis lopulta käyttämättä.

  terv. Vakkarilukija

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oh, tuo hiusten sähköistyminenn on ihan uutta. Mieten ensin, että voisiko se johtua talvesta - minulla on tuo lapsi sellainen sähkötukka, että näin talvisin sen tukka tuppaa liitelemään sähköisenä pään ympärillä melkein kuin sädekehä.

   Mietin myös, että voisiko kotihoitoaineen päälle valittu ihan perus shamppoo+hoitoaine -kombo auttaa asiaa. Jos valitsisi esimerkiksi tuuheuttavan tuotteen, joka jättää kalvon hiuksen pinnalle - voisikohan se auttaa.

   Kiitos ihanasta kommentista Vakkarilujia <3

   Poista
 3. Minulle tehtiin Olaplex-käsittely vaalennuksen yhteydessä ja 35 euron hinnalla se oli ihan ok. Olin jo vaalentanut itse todella rankasti yhdellä kerralla punaisesta blondiksi hiukset, joten halusin suojella tukkaani seuraavalla vaalennuksessa ja se on nyt ollut ihan hyväkuntoinen. tukka ei tuntunut kuivalta ja karhealta käsittelyn jälkeen niin kuin yleensä tuntuu blondauksen jälkeen, eikä mene takkuunkaan. Edellisen kirjoittajan sähköisyysongelmaa ei ole ollut edes kovilla pakkasilla ainakaan sen enempää mitä normaalisti.

  Kyllä suosittelisin ainakin rankalla vaalennuksella käyttämään Olaplexiä, se suojaa tosiaan tukkaa vaurioitumasta pahasti. Niin kuin kampaaja minulle sanoi, ettei se poista kokonaan vaalennuksen rankkuutta mutta vähentää sitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen aivan rakastunut nyt Olaplexiin vaalennuksen yhteydessä - tulos on vaan niin paljon parempi ja kiiltävämpi. Extrahienon lopputuloksen saa kuin lisää proteiini suihkeen vielä kuivauksen yhteysessä tukkaan - vaalea tukkaa tehdessä ja vaaleaa väriä ylläpitäessä näistä apuaineista saa ehkä eniten irti.

   Ihanaa kun jaoit Olaplex kokemuksiasi <3

   Toki niikuin kampaajasikin totesi rasitteet hiukselle vaalennuksessa ovat ja pysyvät, ei se Olaplex mahdottomiinpysty - niin ja jos on rankasti jo vaalennettu, niin rankasti vaalennettuna se pysyy.

   Poista