22. maaliskuuta 2016

Uusia makuelämyksiäEilisella kauppareissulla löytyi paikallisen Citymarketin juomahyllykön kätköistä mielenkiintoni hetkessä herättänyt uutuus, minittäin, salmiakilla maustettu Hartwall vichy. Hartwallin se perusvichy on ehkä paras juoma ikinä. Sellainen juuri opivasti hapokas janojuoma, joka maistuu takuuvarmasti hyvältä olipa se taskulämmin tai ihanasti jääkaappissa viilennetty. Kaikista markkinoiden kivennäisvesistä juon mieluiten tuota Hartwallin aitoa vichyä.

Salmiakilla maustettu uutuus oli aivan pakko napata testaukseen.

Salmiakkia nautitaan meidän perheessä innokkaasti, meistä jokaisen lauantainpussin vakionameja on erilaiset salmiakkiherkut. Salmiakin makuinen vichy kuulosti siis minun korviini aivan täydelliseltä makupalalta - ruokajuomaksi en sitä millään tavalla osaa mieltää.

Ensimmäisenä oli kaadettava juomaa lasiin - aivan pakko tarkistaa onko se mustaa vai ihan tavallisen vichyn väristä. 

Kirkasta tavaraa valui tölkistä lasiin.

Hetken tarkempi pohdinta herätti kysymyksen ilmoille;  miksi edes oletin että tavara tölkissä on mustaa? No daa, salmiakilta maistuva neste on tietenkin oletuksellisesti mustaa! Salmiakkikossu on mustaa ja salmiakilta etäisesti maistuva paha yskänlääke on sekin yllätys - mustaa.  Pöydälle kaatunutta salmiakkijauhetta pois pyyhkiessä kostea keltainen rätti muuttaa väriä mustaksi siinä kohdassa kun osui salmiakkijauhoon.

Salmiakki on mustaa.
Salmiakilta maistuva uutuusjuoma on tietenkin tällä ajatusjuoksulla - mustaa.

Kirkasta tuo salmiakin makuinen vichy nyt on vaan on - sad but true
Näyttää aivan tavalliselta vichyltä. Tölkistä uskaltaa siis huoletta hörpätä vaikka olisikin juuri nyt se paras valkoinen paita yllä.

Makuelämys on sekin aavistuksen hämmentävä. Tölkkiä katsellessa aivot vakuuttavat kuumeisesti, että suun täyttää piantäyteläinen väkevähkö salmiakin maku - koska purkin kyljessä kerran sanotaan salmiakkai ja sellaiselta väkevältä se salmiakkikossukin maistuu. Juoman maku on vaatimaton, muistuttaa ensimmäisellä ajatuksella etäisesti laimennettua yskänlääkettä. Maku tulee jotenkin jälkijunassa - ensin nielaiset nesteen, sitten odotat ja hetken kuluttua huomaat suussa vienon salmiakin maun.

Joutui juomaan useamman suullisen, ennenkuin kykeni ääneen toteamaan että kyllähän tämä joltakin maistuu. Mutta että maistuuko hyvälle vai huonolle, se ei sitten ollutkaan helpoin kysymys vastattavaksi. 

Minua puistatti ihan ensi kulauksessa yskänlääkkeeseen yhdistynyt mielikuva.
 Korvakierrelapsena tuli taaperoiässä jo nautittia jokunen penisilliini- ja yskänlääkekuuri. Olen nyt aikuisiällä todennut olevani todella herkkä lapsuuden lääkkeistä muistuttavia makuja kohtaan - enough is enoush. En ole lapsuuden jälkeen suostunut nauttimaan yskänlääkettä, eikä salmiakkikossu yskänlääkkeestä muistuttavan makunsa vuoksi maistu sekään minulle.

Mutta tämä vichyn maku muistuttaa yskänlääkkeen mausta hyvin hienovaraisesti ehkä sadasosasekunnin verran. Tarkemmin makua pohdiskellessa mieleen nousee mielikuva Sisu -salmiakkipurukumista. Hiilihapon ominaismaku tekee makukokonaisuudesta vaikeasti kuvailtavan. 

Salmiakilla maustettu vichy on jotakin sellaista, mistä en osaa sanoa onko se hyvää vai eikö. Että tykkäisinkö vaiko enkö tykkääkään. Aina hyvältä maistuva juttu ei ole seainoa mitä haluaa lisää ja lisää, toisinaan oudosti pahan makuistakia juttua haluaa maistaa uudelleen. Rehellisesti on sanottava että tämä vichy on jollakin tavalla niin mielenkiintoisen makuista että sitä on tullut nautittua nyt jo useampi tölkki. 

Salmiakin makuisessa vichyssä on potentiaalia saunajuomaksi.
Virkistävää, joltakin maistuvaa muttei kuitenkaan ällömakeaa.

Onko joku teistä lukijoista jo kerinnyt testata tätä uutuusjuomaa?
Millaisia fiiliksiä teissä herättää salmiakilla maustettu vichy?

Minä kokeilen seuraavaksi olisiko salmiakki vichyssä potentiaalia herkkuhampaan kolotusta helpottamaan. Turkkaripussin sijaan salmiakkivichyä?  - Kenties.

Rakkaudella,
Sallamari

4 kommenttia:

 1. Luulen, että en tule tykkäämään, mutta salettihan se on, että pakkohan tuota on maistaa! Aurinkoa päivään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia aurinkotoivotuksista! Aurinkokin on kuullut esilletulotoiveeet ja siellä se pilvien välistä vähän pilkahtelee :)

   Poista
 2. Ohoh, onpas jännä makuelämys :O En tiennytkään, että tuota on olemassa, jotenkin vierastan maustettuja vissyjä - PAITSI mehuvissyjä. Rakastan karpalomehun ja vissyn sekoitusta niin suoraan kaupasta ostettuna kuin kotonakin juotuna. Aitoa Vichyä taasen tulee juotua aika harvoin, mutta kuka ties jos tuohon joskus törmään, niin saatanpa vaikka kokeilla. Vaikea vaan mieltää salmiakkia juomaan, lukuun ottamatta salmiakkikossua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karpalovissy ja vadelmavissy on mun suosikkeja maustetuista vissyistä. Ne on niin ihania :)

   Poista