14. huhtikuuta 2016

Retro ihanuuksia


Tavallisuudesta poiketen retrohelmiä hehkuttaessani en tässä kohden puhu ihanasta kampauksesta, uudesta vaatekappaleesta tai autotalliimme tiensä löytäneestä kulkupelistä. Jos totta puhutaa tuo ihastusta aiheuttava uusi juttu ei oikeasti ole edes retroa.

Kuka muistaa vuosituhannen vaihteen tienoilla vallinneen sisustusvillityksen kuin laavalamput? Rohkeasti tässä kohtaa kättä ylös vaan. Entä kenen huonetta - tai kenties ensimmäistä omaa kotia - on valaissut kelmeällä valollaan ihanasti kuplia pulpautteleva sukkulanmallinen laavis?

Oliko aito Mathmos vai Honkkarin hyllyltä se edukkaampi versio?

Minun ensimmäisessöä omassa asunnossani ysärin lopulla pulpautteli vahakupliaan lämmennen alkoholiliuoksen avulla parikin laavalamppua. Pitihän sellainen olla, koska kaikilla oli. Ihan Honkkariversioita vaan, aitoon Mathmokseen ei köyhällä opiskelijalla ollut varaa. Sellaisesta aidosta kyllä haaveiltiin toistuvasti - sittenkun mä oon töissä ja tienaan mä hankin sellaisia monta.

Fifteen Years later - kodissani pulpahtelee aito Mathmos laavalamppu. Oikeinpa vielä kaksin kappalein ja klassikkoväreissä, sininen ja punainen. Yksi takkahuoneen ikkunalaudalla, toinen PikkuÄssän omana hänen huoneessaan. Malliltaan lamput ovat niinikään klassikoita; Telstar Rocket Lava Lap. Juuri se raketinmallinen, se josta silloin ysärillä haaveilin.

Lamput löysivät tiensä elämääni JunttiPeen ja PikkuÄssän yhteistyön tuloksena. Minä vain kauan sitten ysärivuosikymmenellä affirmoin lamput elämääni, toiset toteuttivat käytännön järjestelyt.

 Pikku S ihastui kerran kirppiksellä euron maksavsan halppislaavalamppuun. Se ostettiin, siihen ihastuttiin ja lopulta se hajosi. Pienen tytön vieno pyyntö saada joskus lahjaksi laavalamppu innosti JunttiPeen selailemaan netin tarjontaa ja johti lopulta nettikirppikseltä bongattuun hyvään kauppaan - kaksi aitoa Mathmosta huokeaan hintaan.

Toiselle tarpeeton tavara jalostui uudeksi minun unelmani toteuttavaksi retroaarteeksi.

Vihdoinkin minulla on aito Mathtmos. Oikeastaan vieläpä niinkuin vikleimmissä unelmissani haaveilin - useampi sellainen.

Dream.
Believe.
Receive.


Rakkaudella,
Sallamari


3 kommenttia:

 1. Laavalamppu löytyy täältäkin. Punainen joku Mathmosia halvempi vuosituhannen vaihteelta. :) Turhuuden turhuus, mutta ei siitä osaa luopuakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että meidän koti ei oo ainoa jossa pulputtaa laavalamppu.

   Poista
 2. Meilläkin ollut useampi halpahalliversio,hmmm..jotakin kiehtovaa noissa kuitenkin on.

  VastaaPoista