5. kesäkuuta 2016

Sesonkikohde lomasesongin ulkopuolella

ehdoton plussapuoli - rannalla ei ole ruuhkaa


Ensimäistä kertaa Unkarilomailuni historiassa täällä sataa kunnolla. Sateinen sunnuntai-iltapäivä - suomalaiselle niin kovin tuttu lomakeli.

Balatonjärven ympäristö on lomailupaikkana sesonkikohde. Kylät heräävät täysillä eloon vasta muutaman viikon kuluttua - kesäkuun puolivälin jälkeen - jatkaen auringontäyttämää kesäelämää aina syyskuun puoliväliin saakka.

Näin lomasesongin ulkopuolella kylissä ja rannoilla on hiljaista. Lähes joka taloa koristaa jonkinsorttinen "huoneita vapaana" -ilmoitus. Ravintoloissa on rauhallista ja rannoilla löytyy runsaasti tilaa löhötä auringossa.

Hotellien uima-altaat ovat enimmäkseen vielä tyhjiä ."Liian pilvistä ja kylmä uimiselle - ei ole vielä hellekausi,", perusteli meille ensimmäisessä majapaikassa omistaja tyhjinään möllöttelevää allastaan. Suomalaisen on vaikea ymmärtää miten 25 asteen lämpötila ja puolipilvinen - enimmäkseen auringon täyteinen - taivas voi mitenkään olla käsitettävissä huonoksi tai viileäksi sääksi kesähuveille.

Yksi sesonkikauden ulkopuolella lomailun ehdottomia plussia on maksullisten rantojen pääsymaksuttomuus. Koska kausi ei vielä virallisesti ole alkanut, mutta ranta on kuintekin auki vuotuisten kunnostustöiden sun muiden muiden rakennustöiden merkeissä. Halukkaat uimarit pääsevät ranta-alueelle maksutta - otollinen hetki tehdä parin euron säästöjä lomabudjettiin. Itse ranta-alueet ovat yhtä siistejä ja hyvinhoidettuja kuin sesonkikaudellakin, ainoa merkittävä eroavaisuus sesonkikauteen on kiinni olevat ruokakojut ja rantalelujen vuokrauspisteet.

Balatonin vesi on suomalaisen näkökulmasta katsottuna tänäänkin lämmintä ja ihanan turkoosia.

Uimiseen liittyy tämän matkan toistaiseksi pisimmät katseet. Piipahdettiin nimittäin äsken PikkuÄssän kanssa hotellin ulkoaltaalla pienella iltauinilla - vesisateessa. Sattui naapuritalon isäntä poikkeamaan pihalle samalla hetkellä ja katseli meidän touhua päätään kevyesti pyöritellen.

Mutta hei, suomalaiselle 22 astetta lämpöä ja kevyt vesisade on mitä parhainta kesää. Ja suomalainenhan ui kesällä aina kun on mahdollista.


Taidettiin olla päivän ainoat vieraat maatalousmuseossa

Nähtävyydet ja museot ovat auki sesonkikauden ulkopuolella. Museot ilmeisesti vasta käynnistelevät sesonkia ja tälläiset sesonkikauden ulkopuolella arkipäivänä paikalle eksyneet turistit jaksavat hymyilyttää työntekijöitä. Varsinkin kun turistiperhe väinvängäten vielä haluaa maksaa asiaankuuluvan maksun sisäänpääsystä. Minä katselen tuota pääsymaksuasiaa näin kulttuurintuotannon ja museon ylläpidon näkökulmasta - enemmän maksavia asikkaita, mahdollisuus tuottaa parempaa palvelua kävijöille.

Ei ole toistaiseksi ollut ahdistavia ihmismääriä yhdessäkään vierailukohteessa. 

Eläkeläisten suosima Hevizin kuumalähdekylpylä lienee ainoa kohde missä ihmisvirtaa on tasaisesti ympäri vuoden - kylpylän lämpimässä vedessä on roppakaupalla parantavia ominaisuuksia. Kylpylää ympäröi koko joukko erilaisia "parantolahotelleja" ja Heviz lienee ainoita Balatonin alueen kyliä, joissa turistikausi ei rajoitu kesäkuukausiin.


Lämpimän kylvyn jälkeen nivelet on vetreinä ja mieli levännyt.

Kylissä ja kyläraiteilla on ihanan rauhallista. Ravintoloissa pelaa palvelu ja henkilökunta tuntuu melkeinpä ilahtuvan kesän ensimmäisistä turistivieraista. Unkarissa vierailun haastavin puoli on kielimuuri - unkarilla pärjäät loistavasti, saksaa osaa lähes jokainen vanhemman sukupolven edustaja mutta englanninn kanssa on ainakin näin sesongin ulkopuolella haasteellisempaa. Toistaiseksi ollaan selvitty joka tilanteesta auttavalla saksalla ja hyvällä elekielellä. On saatu nauttia loistavia paikallisia keittoja ja koettu aivan uusia ihania ruokaelämyksiä heittäytymällä rohkeasti nauttimaan ravintoloitsijan suosittelemista annoksista.

Sesonkiajan ulkopuolella lomailu on aivan omanlaisensa jännittävä kokemus. On rehellisesti sanottava, että minusta vähemmän on enemmän - vähemmän valmista tekemistä, enemmän tilaisuuksia seikkailuille. 

Balatonin kulta-ajat ovat taaksejäänyttä elämää. Joskus 90 -luvulla Balatonin rannat kuhisivat elämää kesäisin kun ihmiset joka puolelta itäblockin aluetta suuntasivat Balatonin ranoille lomailemaan. Huippuvuosien loistoa on vielä nähtävissä autioituneiden rakennusten osalta. Bisnes ei enää kannata niinkuin ennen - Eurooppa on avoin ja toiset rannat kutsuvt Balaton veteraaneja. 

Mikäli kaipaat aurinkoa, rantahietikkoa ja uimista, muttet liiemmälti välitä remuavista turistimassoista suosittelen harkitsemaan Balatonia lomakohteena. 

Kaikki rantalomakohteiden plussapuolet,
ilman remuavia turistilaumoja.

Ainakin hetkeä ennen sesonkikauden alkua.
Mukavaa uutta viikkoa teille kaikille blogin lukijoille!

Palaan linjoille myöhemmin uusien lomakuulumisien kera.


Rakkaudella,
Sallamari

1 kommentti: