8. syyskuuta 2016

Tukholman terveiset kymmenellä lauseella
Nyt luvassa siis nuo moneen kertaan mainitut Tukholman terveiset. Lähestyn aihetta muutaman tilannekuvan ja kymmenen sekalaisen kertomuksen kera.


1. Alkuperäisellä suunnitelmalla minun oli tarkoitus lähetä Tukholmaan Juntti Punaniskan aveciksi. Tukholmaan Juntti Peen kutsui Maailman Partapäivän kunniaksi järjestetty Skäggfest 2016 juhlatilaisuus. Mutta kuinka kävikään - tämä partajuhla-avec sai itselleen loistoavecin ystävästäni Jaanasta, joka lupautui matkalle mukaan lisänaisenergiaksi.

2. Ennakkoluulojeni vastaisesti Skäggefest itsessään oli aivan loistava tilaisuus - ihania ihmisiä ja välitön lämmin tunnelma. Esillä oli parranhoidon tuoreimmat tuulet komeiden partamiesten läsnäololla höystettynä. Uskokaa pois, norjalainen partamies on silmiä hivelevää katseltavaa. Skäggfesteillä silmä lepäsi - muutenkin kuin vain ammatillisessa mielessä ympäristöä tiiraillessa. Komeiden parrakkaiden miesten lisäksi Skäggfest tarjoili ainutlaatuisen tilaisuuden BodyLove -idolini tapaamiselle.

3. Matka Tukholmaan ja takaisin taitettiin vaihteeksi punavalkoisella laivalla. sillä Viking Line tarjoilee kilpailijaansa tilavammat invahytit. Viking Linen laivoilla on tarjolla 4 hengen invhaytti, Siljan tarjotessa Turku-Tukholma välillä ainoastaan kahdelle hengelle suunniteltuja inva-hyttejä - kolmen hengen matkaseurueestamme yksi olisi joutunut yksinään hyttiin Siljan laivoilla, joten Vikingin  Line tarjosi parempaa kyytiä tällä kertaa. Ainoa miinus Vikingillä matkustaessa on laivan aikainen satamaan tulo Tukholmassa.

4. 6:40 lauantaiaamuna Tukholma on kovin hiljainen. 
Onneksi aamu oli kaunis, aurinkoinen ja lämmin.


5. Tukholman julkinen liikenne toimii matkustustapana myös pyörätuolimatkustajalle saattajan seurassa. Hissit kuljettavat pyörätuolimatkaajan metrolaitureille ja itse metroon pääsy on kohtalaisen vaivatonta. Muutamilla asemilla metrovaunun ja asemalaiturin väliin jäävä rakoa on aika huumaavan kokoinen, mutta kanssamatkustajat ovat todella auttavaisia. Vietimme koko Tukholman vierailun julkisen liikenteen varassa, eikä vaaratilanteita - edes läheltä piti sellaisia - ollut liikenteessä.

6. Tukholma on kaiken kaikkiaan pyörätuolilla liikkuvalle matkailijalle ystävällinen kaupunki. Esteettömyyteen on todella panostettu;  jalankulkutiet ovat riittävän leveät ja liikkuminen jalankulkuväylältä risteyksen yli toiselle jalankulkuväylälle on hienosti toteutettu madallettujen katukivetytsen kautta. Ystäväni Jaana käyttää liikkumiseen sähköistä pyörätuolia, hänen seurassaan olen oppinut katselemaan ympäristöä esteettisyysnäkökulmia pohtien. Todella silmiäavaava kokemus miettiä millainen rakennettu  ympäristömme todellisuudessa on toisenlaisista näkökulmista katsoen.

7. Tukholman Sephoralle on annettava erityismaininta tasa-arvoisesta palvelusta. Sephora sijaitsee rakennuksessa, jonne johtavan oven edessä on kynnys. Pyytämällä henkilökunta järjestää kulkuväylälle rampin tehden liikkeeseen kulun näin ollen esteettömäksi. Myyjät myös ystävällisesti osoittivat erityishuomiota ostoksien teossa apua tarvitseville henkilöille esitellen tuotteita hyllystä katselukorkeudelle nostaen. Iloisena hyvästä palvelusta teimmekin reissun suurimmat ostoksen juurikin Sephoralla.


8. Kat von D meikit jäivät valitettavasti tällä kertaa ostamatta, sillä juuri minulle soveltuvat tuotteet olivat suuren kysynnän vuoksi valitettavasti hetkellisesti loppuneet. Iloisena voi kertoa kaikille teille lukijoille että minä, joka yleensä olen se kaikista valkoisin tarjolla oleva sävy meikkivoiteissa, olen ihosävyltäni KvD sarjan meikkivoiteissa vasta toiseksi vaalein sävy! Jotakin minua vaaleampaa on olemassa.

9. Sephoran lisäksi shoppailupaikoiksi valikoituivat tällä kertaa tuttuun tapaan NK ja Designtorget. Uutena tulokkaana ostospaikkojen listalle eksyi puolivahingossa Victorias Secret - koska hyvät alushousut. Unohdin pakata mukaan riittävästi alushousuja ja tiedän VS alushousuista yhden mallin sopivan hyvin itselleni - siitä se ajatus sitten lähti. Olivat vieläpä tarjouksessa. NKlla katselin kuola valuen Mason Pearsonin hiusharjoja - kenties kirjoitan joulupukille toivon juuri tuollaista ihanaa harjaa itselleni. Mikä ihana työkalu tuollainen Mason Pearson olisikaan.

10. Ruotsalaiset hotellisiivoojat ovat erityisen tehokkaita. Kun poistut huoneesta, siivooja pelmahtaa paikalle ja laittaa huoneen uudelleen kuntoon. On hämmentävää saapua aamiaiselta huoneeseen, jossa pyyhkeet on vaihdettu, vaatteet viikattu ja petivaatteet vaihdettu.Nyt on Tukholman reissu kaikin puolin ruodittu. 
Seuraavaksi luvassa kierrätysmuotiin liittyvä yhteistyöpostaus.

Stay Tuned!Rakkaudella,
Sallamari


2 kommenttia:

 1. Edellinen kommentti taisi kadota bittiavaruuteen, mutta sanomani piti, että ihana lukea tälläisistä onnistuneista matkoista :) Ruotsalaiset taitavat olla muutenkin aika avuliasta väkeä ja hyvä että esteettömyys on otettu sielläpäin maailmaa huomioon. Suomessa, tai ainakin täällä idässä, on niin korkeat katukiveykset, ettei niistä voi ajaa edes pyörällä. Monissa kaupungeissa on kyllä hyvät kulkutiet, mutta aika harvoin on ajateltu niin kaksi kuin nelipyöräisilläkin kulkevia ihmisiä noissa katujen suunnitteluissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruotsalaiset olivat kuyllä ihan mielettömän ihania ja avuliaita - ainakin näin turistin näkökulmasta katsottuna. Oli hämmentävää miten ovia pidettiin auki ja ahtaissa paikoissa väistettiin ihan spontaanisti, ilman että tarvitsi kymmentä kertaa huikata että voisiko joku auttaa.

   Monessa paikassa esteetön kulku tuntuu tarkoittavan, että tästä pääsee kulkemaan rattailla. Aika hassua - tuolla kaduilla liikenteessä varsinkin - kun esimerkiksi ihan jokapäiväiset pyöräilijät vaativat kaduilta ja reunakivetyksiltä hiemat lastenrattaita enemmän sujuvan liikenteen aikaansaamiseksi

   Poista