17. marraskuuta 2016

Vehnäallergisen onnenhetkiä - kauden ensimmäiset piparitTämän talven piparikausi käynnistyi tänään onnekkaan vahingon seurauksena - oli nimittäin Prismassa gluteeniton tuoretaikina puoleen hintaan. Hintahalpuutus johtui parasta ennen päivämäärän lähenemisestä, joten jääkaappitavaraksi taikinasta ei ollut vaan taikina oli leivottava heti.

Taikina on Porokylän Leipomon tuotantoa. Jauhoseos on riisi-maissi-tattari-perunajauho + psyllium sekoite,  joten taikina sopii sekä gluteiinittoman ruokavalion vaativalle kuin kaltaiselleni vehnäallergiselle.

Valmiiden piparien maku on kerrassaan loistava, eikä taikinavaiheessakaan makua sovi moittia. Ainoa miinus tässä tuotteessa on haastava leivottavuus - taikina pehmenee käsitellessä ja tarttuu siksi hetken leipomisen jälkeen kiinni kaikkialle. En omista gluteenitonta jauhoseosta kotona - tai muitakaan vehnättömiä jauhoja - koska leivon itselleni todella harvoin, tästä syystä ei ollut jauhoja mitä lisätä taikinan päälle tarttumisen hillitsemiseksi. Koitin lisätä vettä ja se hillitsi tartuntaa hiukan, mutta valmiista pipareista tuli pintakastelun myötä edellistä uunista tullutta satsia pehmeämpiä

Kaikkinensa todella positiivinen yllätys tämä taikina.

Suosittelen lämpimästi kokeilemaan Porokylän tuoretaikinaa, mikäli mielit joulupipareita eikä vehnätaikina sinulle sovi. Taikina löytyy tuorevalmisteena kaupan kylmätiskistä, ei siis ole pakastetaikina.
Kuvien myötä voinkin johdatella teidän piparintuoksuisiin tunnelmiin. Minulle on leffaherkkuna luvassa tänään höyryävänkuumaa glögiä ja pari piparia.

Onko joku teistä siellä ruudun toisella puolella jo leiponut tämän kauden ensimmäiset joulumausteiset piparit?


Mukavaa torstai-iltaa!


Rakkaudella,
Sallamari

2 kommenttia:

 1. Kiitos vinkistä! Linkkasin tämän postauksen poikaystävälleni, jolla on keliakia. Hän on sitä mieltä, että kaikki kaupan valmiit gluteenittomat piparit ovat pahoja, niin tuo voisi olla ihan kiva vaihtoehto niille! Miten kuvailisit tuosta taikinasta tehtyjen piparien makua ja koostumusta verrattuna ihan normi pipareihin? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koostumus on normi piparia aavistuksen pehmeämpi. Tai ainakin minun pipareissani oli, sillä tarttumisongelman vuoksi leivoin niistä aika reilun paksuisia. Valmis pipari murtuu paloiksi niinkuin oikea pipari ( on siis sitkoasteeltaan sellaista ettei murene mössöksi tai liiskaannu ), mutta ei murene ihan murupölyksi kuitenkaan.

   Lapsi kuvaili makua parhaiten - "Äiti mä voisin olla gluteeiiniton, koska nää piparit maistuu ihan valmistaikinasta tehdyiltä tavallisilta pipareilta paitsi että näissä on vähän niinkuin joulupuuroinen sellanen ei sivumaku mutta pieni juttu. Että tulee niinku mieleen kivasti joulupuuro. niinku söis tavallisia pipareita ja sillai samalla söis sitä riisipuuroa väliin."

   taikinan riisijauho luo ilmeisesti mukavan mielleyhtymän puuroon - ei sillä, minäkin oikein huolellisella ajattelulla löysin kyllä yhteyden

   Poista