19. tammikuuta 2017

Onnea on uudet talvikengät
Kuvailin itselleni viime syksynä vaatekaappia käsittelevään aarrekarttaani uudet talvikengät.  

"Haluan, että uudet talvikenkäni ovat nilkkurimalliset, nauhalliset, pyöreällä kärjellä varustetut ja hiukan vintagehenkiset. Haluan vaatekaappiini ruskean sävyiset kengät joissa on muutaman sentin tukeva korko. Kenkien tärkeimmät tehtävät on pitää jalat kuivina ja lämpiminä. Lisäksi haluan, että nämä uudet kenkäni kestävät suomen talven vaihtelevia olosuhteita ja toimivat yhtä hyvin käyttökenkinä arjessa kuin ulkotilaisuudessa, jossa pitää olla hiukan edustamassa."

Tänään nuo toiveeksi kirjaamani uudet talvikengät löysivät itsensä elämääni. Aivan sattumalta ja täysin odottamatta - enhän minä tänään ollut mitään etsimässä.

Haluan nimetä tapahtuman päivän iloiseksi yllätykseksi. 

Olen syksystä asti etsinyt kenkiä - oikeammin kai katsellut aktiivisesti ympärilleni ja odottanut, että sopiva pari osuu kohdalle. Nettikaupoista ei löytynyt sopivia, kenkäkaupassa piipahdukset eivät nekään tuottaneet toivottua tulosta.

....ja sitten sattumalta Lidlissä ruokaostoksia tehdessäni bongasin tämän kenkäparin. Kenkäparin, joka täydellisesti istuu toiveideni talvikenkäparin kuvaukseen. Hypistelyn perusteella kengät vaikuttivat tukevilta ja materiaalivalinnoissakaan ei löytynyt ensi vilkaisulla valittamista. Edullinen 19,90 euron hinta ja laadukkaan oloinen työnjälki vaikuttivat viime kädessä positiiviseen ostopäätökseen.


Hei vaan sinä, joka saavuit blogiini toiveissasi innostua bloggarin uudesta luxusostoksesta tai ihanasta 2nd hand liikkeen vintagelöydöstä. Ilmeinen pettymys varmaankin, että täällä blogissa iloitaan ihanan brändituotteen sijaa Lidl löydöistä. Kiitos, että siitä huolimatta olet kuitenkin innostunut lukemaan tätä postausta tänne saakka.

Ei sillä ettenkö pidä laadukkaista brändituotteista ja ihanista vintage helmistä. Minähän olen toisien asioiden osalta aivan brändiharakka ja hemmottelen itseäni kivoilla tuotteilla sopivan osuessa kohdalle. Näissä talvikengissä en näe tarvetta minkään sortin brändimeiningille. Suomen talvi, muuttuvat kelit ja useat päivät täynnä kurjia sääolosuhteita - tiedätte toki mistä puhun. Logoa tai historian lehtien havinaa enemmän ostopäätökseen vaikuttanut tekijä näiden kenkien osalta on käytettävyys. Se, ettei jatkuvasti tarvitse varoa liikkeitään, eikä vuoden kuluttua harmita kenkien kunto usein räntäsateessa tallusteltujen päivien jäljeltä.

Minun vaatekaappini on monitahoinen. Vaatekaapista löytyy yhtä lailla tilaa Vuittonin laukulle, kuin näille Lidl löytö talvikengille. Molemmat ovat vieläpä tasapainoisesti yhtä hyvä osa tyylipersoonaani. Oikein yhdistettyinä saan kumapisenkin asusteen istumaan sujuvasti tyyliini.

Tällä tavalla halppiskengistä iloiten, haluan rohkaista teitä muitakin rohkeasti etsimään juuri teidän toiveiden mukaisia asuja sekä asusteita rajattomasti. Ilman tarvetta nyrpistellä nenää silmää miellyttävälle tai jollakin tavalla tyylikuplaan sopivalle tuotteelle sen perusteella mistä tuote löytyy. 

Hassua, miten paljon ostopäätöksissään ihmiset laittavat painoarvoa sille miten korkealle toiset ihmiset arvottavat tuotehankinnoissa valitsemaasi brändiä tai hankintapaikkaa.

Kaunis tuote on kaunis riippumatta tuotemerkistä tai hankintapaikasta.


Tällä kertaa kaunis talvikenkäpari tuli vastaani Lidlissä. Seuraavan kerran tapaan aarrekarttani piirrettyä unelmaa vastaavan asusteen ehkä Parikalla tai Harroldsin hyllyillä.

Koskaan ei tiedä.

Puhun rohkeudesta pukeutua omaa estetiikka miellyttäviin vaatteisiin ja asusteisiin. 
Luvasta innostua halvastakin ilosta.

Halpa valinta silloin kun se on täydellinen vastaus tarpeeseen, eikä esimerkiksi niin että koko sielustaan ihailee Minna Parikan puputennareita ja saadakseen vähän pupua elämäänsä - melkein autenttisen kokemuksen - sortuu ostamaan Ali Expressin kautta viidellä kympillä halvat kopiot. 

Sydäntään on kuunneltava ja sydämen halua on lupa täyttää.

Luksuskin tulee mahdolliseksi budjetoimalla. Nipistää vitosen jokaviikkoisesta lattebudjetista, kymppi jonka löysit maasta tai yksi baari-ilta vaihdetaan tyttöjen leffaillaksi pienen karkkipussin kera - kaikki nuo rahat talteen ja unelmien Minna Parikat ovat vuodessa sinun. 

Ennemmin yhdet Parikat vuodessa, kuin melkein-aito-ja-oikea-kokemus tyydyttämään saamisen himoa juuri nyt. Ei mitään väliä onko aitoa, kunhan jossakin tasolla pääsen osaksi autenttista kokemusta. Vaikka edes muiden ihmisten katseiden välityksellä, siinä hetkessä kun he ohikävelessään katsovan melkein oikeaa tuotettani sen huomaten.


Valintoja tehdessä toisessa vaakakupissa painaa minulla hivenen nuo eettisyysnäkökulmat. Tällä kertaan myönnän avoimesti hypänneeni ostopäätökseen ilman suurempia taustatukimuksia.

Spontaani ostosteko.
Hups.

Miten eettistä on ostaa tuotteita Lidlistä?
Miten eettisesti nämä Lidlin myymät vaatteet ja asusteet on valmistettu?

Olen ehkä mennyt ojasta allikkoon näitä valintoja tehdessäni. Toisaalta voi myös olla niin, että olen oikeasti ihan hyvillä jäljillä ja järkipäätösten äärellä. Faktatietoa Lidl vaatteiden eettisyysasteesta vataanotetaan tämän blogin tiimoilta avoimin mielin.

Eettisyys on vaikea kysymys.

Ehkä 80-20 jaoittelu voisi toimia minun elämässäni myös ohjenuorana vaatehankintojen eettisyyttä pohdittaessa. Vähän hyvää on kokonaiskuvaan hahmotettaessa parempi kuin ei lainkaa hyvää. Pieni muutos jokaisen ihmisen ostospäätöksissä, voi tuoda tapahtuessaan isojakin muutoksia tuotantopuolella ajan kuluessa.

Minä lähden fiilistelemään uusien talvikenkien hankinnasta syntynyttä iloa.


Mukavaa torstaipäivää teille kaikille!


Rakkaudella,
Sallamari


4 kommenttia:

 1. Nuo näyttävät tosi mukavilta! Lidl osaa kyllä välillä yllättää! Minäkin bongasin vähän aikaa sitten kirpparilta biker-mallisen collegetakin johon ihastuin heti, ja pesulappua tiiraillessa huomasin että sekin on Lidlin valmistuttama :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä ovat jalassa ihan älyttömän mukavat. Ei jalat olleet vasyksissä useamman kilometrin kävelyn jälkeen oikeastaan ollenkaan.

   Helmilöytöjä Lidl valikoimista.

   Poista
 2. Lidlistähän löytyy monesti tosi hyviä tuotteita, kertoo jo vähän siitä että torstaina tulee jotain myyntiin ja kun menee torstai-iltana kauppaan, on kaikki oman koon tuotteet jo loppuneet... Ostan mieluusti collegehousuja ja kotivaatteita Liidelistä, laatu on ihan hyvää ollut ja itseasiassa kyttäsin noita kenkiäkin, mutta jotenkin onnistuin järkeilemään etten tarvitse niitä (vaikka tarvitsen/haluan). Olisi varmaan pitänyt ostaa, koska tuossa olisi ollut just ne hyvät kengät talvisille kävelylenkeille paikkohin, joissa ei voi korkkareilla kulkea ja käyttöön silloin, kun ei tahdo saappaita käyttää. Ihanat popot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nää kengät oli kyllä ihan helmi löytö. Niitä muuten näkyin olevan edelleen ainakin meidän toisessa paikallisessa Lidlissä myynnissä.

   Lidlistä on tullut niin mun luottokauppa, koska niiden leipätiski on paras. Sieltä saa tuoreimmat leivät ja se on harvoja paikkoja jotka tarjoavat irtomyynnissä vehnätöntä kauraleipää.

   Go Lidl!

   Poista