22. huhtikuuta 2017

2 yllättävää ötökkäruokaaPaistettua kotisirkkaa 
sekä mopanetoukka tahnalla kuorrutettua maissileipää.

Uskaltaisitko maistaa?


Minä sain tänään tilaisuuden maistella Hyönteiskokin valmistamia ötökkäherkkupaloja ja oman kokemukseni pohjalta voin lämpimästi suositella kumpaakin annosta.

Paistetut, suolalla sekä paprikalla maustetut, kotisirkan toukat muistuttavat sekä maultaan että koostumukseltaan suolaisia snacks herkkuja. Suutuntuma on mukavan rapea ja paistettu matonen suorastaan sulaa suuhun - herkusta ei jää mitään hampaankoloon. Jauhetuista mopanetoukista kokattu tahna puolestaan muistutti koostumuksen ja makunsa puolesta etäisesti silputuista metsäsienistä tehtyä kuorrutetta. Ötökkäleipästä voisi kokemuksena kuvailla juhlissa tarjoiltavan metsäsieni-maissikakku alkupalan nauttimisen kaltaiseksi tilanteeksi - otat yhden, toteat herkulliseksi ja mietit kehtaatko napata lautasellesi vielä pari lisää.

Ensikosketus ötökkäherkkuhin herätti minussa pienen kiinnostuksen kipinän hyönteissyöntiä kohtaan. Sisäinen ötökkäkokkini saakin vielä tovin sulatella hyöteisravintoa helpolla ajatuksen tasolla, kun helposti saataville kauppoihin hyönteisruoka saapuu EU:n elintarvikeasetuksen höllenemisen myötä vasta ensi vuoden alussa. Kinkkisiä tilanteita tulee kaltaisellani amatöörikokilla olemaan ötökkäruoan parissa, sillä maistuvan annoksen loihtimiseksi avainasemaa näyttelevät ötökkävalintojen lisäksi oikeat mausteet.

Haastetta kerrakseen kaltaiselleni kodinhengetärtumpelolle. Minullehan onnistuneesti maustettu ruoka tarkoittaa kokkauskertaa, jolloin itsenäisesti osasin erottaa mustapippurin  ja valkopippurin toisistaan ja lisätä niistä sitä oikeaa annokseen ohjeen mukaan.
Ötökkäruokaa nyt kerran kokeilleena suositukseni sinulle on, että jos milloinka eteesi tarjoutuu tilaisuus maistella osaavan kokin valmistamaa ötökkäruokaa tartu tilaisuuteen ennakkoluulottomasti. Anna mauille ja naposteltavan herkun tekstuurille tilaisuus kosiskella makuhermojasi. Ota suupalanen, ota toinen ja päätä vasta sitten miten juuri sinun maailmassasi ötökkäruoka sijoittuu.

Makuhermot suhtautuvat ötökkäruokaa todennäköisesti huomattavasti aivoja suopeammin. Mielikuvan tasolla ötökkäruoka haastaa makunautintoa enemmän. Se on ötökkää ja ajatuksen tasolla täällä länsimaisessa yhteiskunnassa meiädät on sosiaalisesti hyväksytysti opetettu kevyesti ällöämään niitä. 

Minulle ötökkäherkuissa haastavimmaksi nousi ajatus ötökkäruoan koostumuksesta. Pään sisäinen tunne - its ekeksitty mielikuva siis - siitä, että ötökkäruoka tuntuu jotenkin limaiselta ja jää hampaisiin kiinni. Että ensimmäisen suupalan jälkeen koko suu on täynnä jotakin tahmeaa ötökkämäistä, jota ei saa suusta pois vaikka tekisi mitä. En pelännyt pahaa tai epämiellyttävää makua, vaan sitä että suu olisi ötökkäherkuttelun päälle täynnä ötökän osia, joita ei saisi huuhdeltua suusta pois vaikka mitä yrittäisi.

Enpä olisi voinut olla mielen kuvien kanssa enempää väärässä.  Rapeaa ja mauksta, suussa kivalta tuntuvaa ja miellyttävästi suolaiselta maistuvaa, sellaiselta hyöteisruoka tosielämässä osoittautui olevan.

Hyönteisruoassa piilee kenties tulevaisuutemme, onhan YK:kin hyväksynyt hyönteisravinnon osaksi ruokapyramidia. Kiistämättä on ainakin totta että pikkuötökät ovat perin terveellisiä. Proteiinia ja mineraalia runsain mitoin - niistä on terveellinen ötökkäravinto tehty.


Tälläisiä iloisia ruokatunnelmia tällä kertaa.


Rakkaudella,
Sallamari


Ei kommentteja